Rozpis je na kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.
Těsto
- 220 g hladké mouky
- 170 g másla
- 170 g cukru krupice
- 100 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce rumu
- kůra z citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Ovoce
- jahody, maliny, ostružiny, borůvky...
Na dozdobení
- 200 g tvarohu
- 100 g cukru moučky
- 50 g zakysané smetany
Jak na to
- smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
- zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
- péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
- po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
- na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
.
- smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
- zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
- péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
- po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
- na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
.
Příprava není složitá a je opravdu rychlá. Ovoce můžeme použít čerstvé nebo kompotované.
Ideální jsou jahody, borůvky, maliny...
Příprava
Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme ho na kostičky a necháme je rozložené na talíři v pokojové teplotě, aby povolily.
Kompotované ovoce, scedíme a necháme okapat.
Mražené necháme mírně povolit.
Čerstvé opláchneme a osušíme, pokud je potřeba, odstraníme pecku.
Větší druhy pokrájíme na menší kousky.
Vymažeme a vysypeme formu.
Povrch potřeme jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje, nasypeme 2 lžíce hrubé mouky a mírným třesením a nakláněním pokryjeme celou plochu.
Přebytečnou mouku, která se nepřilepila na dno a stěny vysypeme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
- V míse smícháme prosetou mouku s cukrem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
- Přidáme kostičky změklého másla, vejce, rum a trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu. Z citronu opatrně strouháme jen žlutou část kůry, bílá část je hořká.
- Pomocí mixéru vše spojíme na hladkou směs. Klidně vše promícháme jen vařečkou, bude to trvat o 2 až 3 minuty déle, ale výsledek bude stejný.
- Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Pečení
Těsto nalijeme do formy, stěrkou ho uhladíme.
Různě hluboko do něj zatlačíme připravené ovoce.
Vložíme do rozehřáté trouby.
- Pečeme 30 minut na 180 °C.
- Snížíme teplotu na 150 °C.
- Pečeme dalších přibližně 30 minut.
Koláč vyndáme z trouby, na třech až čtyřech místech ho propícháme špejlí.
Ještě 10 minut ho necháme zpevnit ve formě, pak ho přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Dozdobení
Povrch koláče můžeme jen posypat cukrem moučkou.
Nebo ho výborně doplní citronová poleva. Její příprava je popsána u Makovce.
Nebo připravíme jednoduchou polevu tvarohovou.
V míse smícháme:
- prosetý cukr moučku
- tvaroh
- zakysanou smetanu.
Lepší je použít tvaroh v alobalu, ten ve vaničce je příliš řídký.
Tato poleva ale není tuhá! Po rozkrojení bude líně stékat po stranách řezu!
Zcela vychladlý korpus potřeme, ozdobíme ovocem a dáme do chladna uležet.
Žádné komentáře:
Okomentovat