úterý 20. září 2011

Ovocný koláč se zakysanou smetanou

Ovocný koláč se zakysanou smetanou


Rozpis je na kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.


Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 170 g cukru krupice
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce rumu
  • kůra z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Ovoce

  •  jahody, maliny, ostružiny, borůvky...


Na dozdobení

  • 200 g tvarohu
  • 100 g cukru moučky
  • 50 g zakysané smetany

       Jak na to  

      - smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
      - zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
      - těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
      - péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
      - po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
      - na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
      .

      Příprava není složitá a je opravdu rychlá. Ovoce můžeme použít čerstvé nebo kompotované. 
      Ideální jsou jahody, borůvky, maliny...


      Příprava

      Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme ho na kostičky a necháme je rozložené na talíři v pokojové teplotě, aby povolily. 

      Kompotované ovoce, scedíme a necháme okapat.
      Mražené necháme mírně povolit.
      Čerstvé opláchneme a osušíme, pokud je potřeba, odstraníme pecku.
      Větší druhy pokrájíme na menší kousky.

      Vymažeme a vysypeme formu.
      Povrch potřeme jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje, nasypeme 2 lžíce hrubé mouky a mírným třesením a nakláněním pokryjeme celou plochu.
      Přebytečnou mouku, která se nepřilepila na dno a stěny vysypeme.

      Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 


      Těsto
      • V míse smícháme prosetou mouku s cukrem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem.
      • Přidáme kostičky změklého másla, vejce, rum a trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu.
      • Z citronu opatrně strouháme jen žlutou část kůry, bílá část je hořká.
      • Pomocí mixéru vše spojíme na hladkou směs.
      • Klidně vše promícháme jen vařečkou, bude to trvat o 2 až 3 minuty déle, ale výsledek bude stejný.
      • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.


      Pečení

      Těsto nalijeme do formy, stěrkou ho uhladíme.
      Různě hluboko do něj zatlačíme připravené ovoce.

      Vložíme do rozehřáté trouby.
      • Pečeme 30 minut na 180 °C.
      • Snížíme teplotu na 150 °C.
      • Pečeme dalších přibližně 30 minut.

      Koláč vyndáme z trouby, na třech až čtyřech místech ho propícháme špejlí.
      Ještě 10 minut ho necháme zpevnit ve formě, pak ho přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.


      Dozdobení
       
      Povrch koláče můžeme jen posypat cukrem moučkou.
      Nebo ho výborně doplní citronová poleva. Její příprava je popsána u Makovce.
      Nebo připravíme jednoduchou polevu tvarohovou.
      V míse smícháme:
      • prosetý cukr moučku
      • tvaroh
      • zakysanou smetanu.
      Důkladně promícháme dohladka, dobře poslouží ruční mixér.
      Lepší je použít tvaroh v alobalu, ten ve vaničce je příliš řídký.
      Tato poleva ale není tuhá! Po rozkrojení bude líně stékat po stranách řezu!


      Zcela vychladlý korpus potřeme, ozdobíme ovocem a dáme do chladna uležet.






        Žádné komentáře:

        Okomentovat