pátek 16. září 2011

Cuketový nákyp

Cuketový nákyp


Rozpis na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů nebo kulatou formu o průměru 27 centimetrů.

  • 1000 g oloupané vydlabané cukety
  • 350 g uzeného plecka nebo anglické slaniny, uzeného drůbežího masa, klobásy, salámu...
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g tvrdého sýra
  • 150 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • 10 - 12 stroužků česneku
  • 5 vajec
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibule 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • sůl, pepř, oregano, bazalka, kmín
  • čerstvé bylinky
  • slunečnicový olej a strouhanka na vymazání a vysypání plechu


Jak na to  

- nastrouhat vydlabanou cuketu, sýr, mrkev a uzené
- smíchat s moukou, práškem do pečiva, kořením, utřeným česnekem, nakrájenou cibulí, olejem a vejci
- nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 200 °C a 30 - 50 minut při 180 °C dozlatova
.

Příprava

Plech nebo dortovou formu vymažeme tenkou vrstvou oleje a vysypeme strouhankou.
Pokud nákyp upečeme na plechu, bude nižší a křupavější, ve formě bude vyšší a hutnější.

Cuketu oloupeme, vydlabeme střed se semeny.
Mrkev oškrabeme.
Sloupnutou cibuli nadrobno pokrájíme.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Uzené, sýr, mrkev a cuketu nastrouháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Těsto

V míse smícháme nejdříve suché ingredience:
  • mouku a prášek do pečiva
  • 2 vrchovaté čajové lžičky soli a 2 čajové lžičky mletého pepře
  • 2 čajové lžičky oregana, 2 čajové lžičky bazalky, půl čajové lžičky kmínu
  • pokud máme, tak i posekané čerstvé bylinky.
  • Hodí se třeba petrželka, bazalka, cibulová nať, majoránka...
Po důkladném promíchání přidáme:
  • nastrouhanou cuketu, sýr, mrkev a uzené
  • utřený česnek a nakrájenou cibuli
  • olej a vejce.

Pečení

Těsto rozetřeme na plech.
Dáme péct.

  • Po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C.
  • Pečeme ještě 30 až 50 minut dozlatova.
  • Čím nižší vrstva těsta, tím kratší doba propečení.
Cuketový nákyp je výborný teplý i studený. 


TIP!  Cuketu můžeme připravit i zapečenou s bramborami nebo se zakysanou smetanou.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat