neděle 16. března 2014

Roláda ze stehenních kuřecích řízků a mletého masa

Roláda ze stehenních kuřecích řízků a mletého masa


Rozpis na 8 porcí.

  • 1000 g kuřecích stehenních řízků
  • 300 g anglické slaniny krájené
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 vídeňský párek (2 nožičky)
  • nakládaná červená paprika
  • 2 cibule
  • sůl, pepř

Mleté
  • 1000 g mletého masa (2/3 hovězí a 1/3 vepřové)
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 3 vejce
  • 50 g dobré slaniny (anglická, gazdovská, oravská, valašská ..)
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu

Jak na to  

- na fólii rozložit plátky anglické slaniny, na ně kuřecí maso, osolit, opepřit, potřít dijonskou hořčicí
- rozetřít mletou směs, k jednomu kraji narovnat proužky papriky, položit párek
- zabalit do rolády, stáhnout provázkem
- položit do pekáče, přisypat nahrubo nakrájenou cibuli, dát péct:
          1)  bez zakrytí a podlití 15 minut na 220 °C
          2)  podlít 300 ml horké vody, zakrýt, teplotu stáhnout na 170 °C, péct 80 minut, polévat šťávou
          3)  odkrýt, zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 minut
          4)  podlít 200 ml horké vody, péct 10 minut
- vyndat z pekáče, před krájením nechat odpočinout
- šťávu přecedit do hrnce, zahustit moukou rozmíchanou ve studené vodě, 15 minut povařit
.

Nejdříve smícháme mleté maso se všemi přísadami. Dobře propracujeme, na závěr párkrát bouchneme o pracovní desku.
Vytlačíme tím vzduch, při pečení se sekaná nebude trhat.


Slaninu nakrájíme na tenké plátky.
Nebo rovnou koupíme krájenou.
Papriku zcedíme, nakrájíme na proužky, cibuli nahrubo.
Stehenní řízky opláchneme a osušíme, jemně naklepeme. Stačí klouby prstů.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Ochucené mleté, anglickou a kuřecí rozdělíme na půlku.
Budeme mít 2 rolády. Nebo připravíme najednou a na poloviny rozřízneme až před vložením do pekáče.
Na potravinářskou fólii rozložíme plátky slaniny tak, aby se o kousek překrývaly.
Kde je potřeba, klidně dáme ve dvou vrstvách.
Poklademe kuřecím, rovnáme těsně k sobě. Posolíme a opepříme, potřeme dijonskou hořčicí.




Pokryjeme mletým masem ve vrstvě vysoké okolo jednoho a půl centimetru.
U jedné z delších stran necháme přibližně tří centimetry volné.
Ke straně, na kterou jsme mleté rozetřeli až ke kraji, vyrovnáme okapané proužky papriky.
Párek lehce podélně nařízneme, aby se nekroutil, položíme na papriky.
Pomocí fólie zabalíme do rolády, začneme od strany s párkem.
Fólii vyhodíme, roládu v ní nepečeme.
Pokud mleté zbude, usmažíme karbanátky.




Zavážeme provázkem.
Pokud není dokonalá, nevadí. Vyčnívající kousky se spečou k sobě, hotová roláda bude mít pěkný tvar.
Přendáme do pekáče, přisypeme nahrubo nakrájenou cibuli.
Bez podlití a bez zakrytí vložíme do rozpálené trouby.
Maso se zapeče a zatáhne.




Po 15 minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Do pekáče, ne na maso!, nalijeme 300 mililitrů horké vody.
Dáme zpět do trouby, zakryjeme.
Zakryté budeme péct přibližně 80 minut, během kterých 3x až 4x důkladně polijeme vypečenou šťávou. Zároveň stahujeme přípeky ze stěn pekáče. Dodají chuť a barvu sosu.
Na dalších 20 minut pečení sundáme víko, teplotu zvýšíme na 200 °C.
Opět několikrát polijeme vypečenou šťávou!
Přilijeme 200 mililitrů horké vody, promícháme a ještě na 10 minut do trouby vrátíme. Krásně se uvolní výpek.
Upečenou roládu přendáme na talíř, překryjeme alobalem, necháme 10 minut odpočinout.
Šťáva se v mase rozleží a při krájení nevyteče.
Před servírováním nezapomeneme odstranit provázek.

Ideální přílohou je bramborová kaše. Ale i podávání za studena s pečivem je výborná.





TIP!  Vypečenou šťávu můžeme zahustit.
Stáhneme přípeky ze stěn, promícháme. Přes cedník nalijeme do hrnce, dáme na sporák.
Ve 100 mililitrech studené vody rozmícháme 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky. Jakmile se šťáva začne vařit, přilijeme za stálého míchání vodu s moukou.
Promíchávání je důležité, zabrání vytvoření hrudek z mouky.
Na mírném plameni 15 minut povaříme.
Pro pikantní chuť můžeme do sosu vmíchat 1 - 2 čajové lžičky dijonské hořčice.

TIP!!  Místo balení a stažení provázkem můžeme využít formu na srnčí hřbet tak, jak je popsáno u Kuřecí rolády.


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat