čtvrtek 2. května 2013

Adobo

Adobo - filipínská úprava vepřového masa


  • 1000 g vepřové plece
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 12 větších stroužků česneku
  • 25 g třtinového cukru
  • 3 ks bobkového listu
  • sůl, pepř

Jak na to
 

- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.

 
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky o hraně 2,5 - 3 centimetry. 4 stroužky česneku prolisujeme. Další 4 stroužky pokrájíme na plátky, zbytek na půlky.
Smícháme jablečný ocet se sójovou omáčkou.
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme prolisovaný česnek, promícháme, necháme 10 vteřin rozvonět.
Zvýšíme teplotu na maximum, do hrnce dáme kostky masa, prudce ze všech stran orestujeme.
Zhruba po 10 minutách bude voda, kterou pustilo maso vydušená. 
Snížíme teplotu, maso zasypeme cukrem, mícháme, necháme 1 - 2 minuty lehce zkaramelizovat.
Přidáme zbytek česneku, nalijeme ocet smíchaný se sójovou omáčkou.
Mícháme, ocet se odpaří.
Po 1 - 2 minutách vmícháme 1 čajovou lžičku mletého pepře, 1 čajovou lžičku soli a přihodíme bobkové listy.




Zalijeme přibližně 400 mililitry horké vody.
Mělo by jí být tolik, aby maso nebylo úplně ponořené.
Teplotu snížíme na minimum, zakryjeme poklicí a kolem 3 hodin necháme maso velice zvolna dusit.
Vypneme, odstraníme bobkové listy.
Promícháme, maso se bude úplně rozpadat.
Podáváme s pečivem nebo chlebem.




TIP!  Postup můžeme obrátit, maso nechat po dobu cca 3 hodin marinovat ve směsi připravené z uvedených ingrediencí a pak podusit kolem 40 minut doměkka. Na závěr necháme bez zakrytí zredukovat omáčku.
Takto můžeme podávat jako hlavní chod s bramborem, rýží ...
Ostatně, název adobo pochází ze španělštiny a v překladu znamená marináda, marinovat.

TIP!!  Adobo se připravuje z různých druhů mas, ale nejčastější varianta je z vepřového nebo kuřecího. Díky česneku a octu se maso rychle nekazí, je tak vhodné na delší cesty, když není k dispozici lednička.

TIP!!!  Malé povídání o Adobu je například tady.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Díky za recept, vynikající. Neodolal jsem a dal jsem ho do vařící komunity na G+

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ta chuť je pro našince zvláštní, nezvyklá, ale podle mě úžasná! A opravdu tato úprava masa zaručí dluhou trvanlivost!

      Vymazat