pondělí 5. listopadu 2012

Dršťková polévka

Dršťková polévka


Na dršťkovou
  • 500 g předvařených drštěk
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 větší cibule (120 g)
  • 20 g nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)
  • hrst majoránky (4 g - 1/2 balíčku) 

Na vývar
  • 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
  • 100 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 30 g celeru
  • 1/2 cibule (60 g)
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)

Jak na to

- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.


Uvaříme vývar.
Maso na vývar opláchneme a společně se zeleninou, kořením a půlkou cibule, na které necháme 1 vrstvu slupky, vložíme do hrnce.
Slupka z cibule vývar lehce obarví. 

Zalijeme 2000 mililitry studené vody, osolíme, přivedeme k varu, zakryté poklicí necháme 4 hodiny probublávat na velice mírném plameni.
Podrobný návod na vývar zde
Uvaření vývaru můžeme vynechat, pak místo něho použijeme vodu z vaření drštěk nebo ve vodě povařenou bujonovou kostku.

 
Uvaříme dršťky.
Pokud máme k dispozici nepředvařené, uvaříme je podle návodu níže, viz TIP!
 
Předvařené dršťky několikrát důkladně propláchneme.
Dáme do hrnce, zalijeme vodou, vmícháme 1 čajovou lžičku soli.

Dršťky okolo 20 minut vaříme doměkka, ale hlídáme, aby nebyly úplně rozvařené!
Budou se pak ještě 20 minut vařit v polévce.

Zcedíme.

Uvaříme dršťkovou polévku.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, zázvor oškrábeme a nastrouháme, sloupnuté stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, za občasného promíchání necháme 6 - 8 minut na mírném plameni zesklovatět.
Vsypeme hladkou mouku, mícháme, usmažíme světlou jíšku.
Za zhruba 4 minuty bude hotová. 

Přidáme nastrouhaný zázvor, uvařené dršťky, mletý pepř, kmín, ocet a utřený česnek, 15 - 20 vteřin restujeme.

Jako poslední vmícháme sladkou papriku.
Při delším restování paprika hořkne, proto ji pár vteřin po vmíchání zaléváme.
Pokud chceme docílit mírně pikantní chuti, přisypeme špetku chilli koření nebo do hrnce vložíme celou lehce pálivou čerstvou papričku.

Hned po vmíchání papriky zalijeme 1500 mililitry vlažného hovězího vývaru (nebo vody nebo vývaru z drštek nebo vývaru z bujonové kostky). 
Důkladně promícháme, aby se jíška dobře rozpustila a nenadělaly se hrudky.

Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 20 minut.
Občas, hlavně ode dna, promícháváme.

Vypneme.
V dlani promneme hrst majoránky, vmícháme do polévky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Zakryjeme, 5 minut necháme bez vaření dojít.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.
 


TIP!  Pokud nepoužijeme hovězí vývar, je fajn kořenovou zeleninu vložit do vody při vaření drštěk. Nebo malé množství mrkve, celeru a petržele nastrouhat a přidat do polévky zároveň se zázvorem.

TIP!!  Čím déle je polévka rozleželá, tím je lepší!

TIP!!!  Pokud polévku vaříme ze syrových nepředvařených drštěk, musíme je nejdříve důkladně vyčistit a doměkka uvařit!

Nejdříve v několika vodách pořádně vypereme.
Před poslední vodou posypeme solí a důkladně vymneme.
Opláchneme.

Dáme do hrnce, zalijeme vodou, 15 minut vaříme.
Slijeme, propereme.
Zalijeme čistou vodou, opět 15 minut vaříme.
Opět slijeme a propereme v čisté vodě.

Nalijeme čistou vodu, osolíme a vaříme okolo 3 hodin doměkka.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat