úterý 9. října 2012

Povidla

Švestková povidla - nemíchaná



  • 2500 g švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 200 ml octa
  • 100 ml rumu



Jak na to  

- švestky vypeckovat, zalít octem, zasypat cukrem, zakrýt, nechat přes noc máčet
- péct nezakryté 5 hodin při 150 °C, nemíchat
- v případě potřeby povařit do zhoustnutí, naplnit do sklenic, zavíčkovat
- na 10 - 15 minut postavit víčkem dolů
.

Švestky patří k tradičním ovocným stromům a jejich plody jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Dají se zpracovat mnoha způsoby a výsledek bude vždy vynikající.
Když pominu čerstvé v buchtách, knedlících nebo na koláči, můžeme je uchovat i v podobě marmelád nebo zavařit jako kompot, sterilovat ve vlastní šťávě, výborné jsou sušené nebo mražené. 
V neposlední řadě se z nich dělá výborný tekutý lék :).


Švestky vypeckujeme, dáme do pekáče. Přilijeme ocet a rum, zasypeme cukrem.
Zakryjeme víkem nebo alobalem, necháme do druhého dne odpočívat v chladu.
Švestky pustí šťávu, cukr se rozpustí.


Zapneme troubu, nastavíme na 150 °C.

Nezakrytý pekáč se švestkami dáme do trouby a 5 hodin se o ně nebudeme starat.
Nemícháme! Ani jednou!!

Připravíme čisté sklenice a víčka.
Po 5 hodinách švestky zkontrolujeme. Pokud se po promíchání dělá "cestička" jsou povidla hotová.
Pokud jsou ještě řidší, 10 - 20 minut za stálého míchání povaříme na mírném plameni do zhoustnutí.


Před plněním rozmělníme.
Obrácenou stranou sběračky třeme o dno pekáče, není pak potřeba mixovat.
Pokud chceme mít povidla opravdu jemná, rozmixujeme.
Ještě horká povidla plníme do skleniček.
Hrdlo sklenice otřeme čistou utěrkou nebo ubrouskem, zavíčkujeme.
Po naplnění postavíme sklenice na 10 - 15 minut dnem vzhůru.
Popíšeme, uskladníme. 

TIP!  Před použitím víčka minimálně 2 minuty povaříme ve vodě, na čisté utěrce necháme uschnout. Sklenice propláchneme vroucí vodou, také necháme uschnout. Můžeme je také nahřát v rozehřáté troubě.

TIP!!  Aby se povidla nekazila, musíme dodržet několik zásad:
- sklenice i víčka musejí být čisté
- směs plníme ihned, musí být horká
- pečlivě uzavřenou sklenici otočíme dnem vzhůru, po 10 - 15 minutách otočíme zpět
Mezi horkou směsí a víčkem zůstala vzduchová bublina, která bude po otočení stoupat hmotou vzhůru. Tím se steriluje, zničí se případné bakterie.
Vše platí samozřejmě i pro přípravu ostatních marmelád a džemů.

TIP!!!  Povidla vydrží v bezvadném stavu i několik let, proto je vhodné sklenice označit letopočtem a používat vždy ta nejstarší.



Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínu "B", "H" a  "E". A také minerálů. Obsahují fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík a zinek.

!  Příznivě působí na krvetvorbu a látkovou přeměnu. Vitamín "E" jako antioxidant napomáhá prevenci před vznikem rakoviny a kardiovaskulárních chorob.

!  Švestky příznivě ovlivňují peristaltiku střev.

!  Švestky se v Čechách pěstují už od 14. století, kdy je z Francie přivezl císař Karel IV. Podle něho se jim také říká "kadlátka" nebo "karlátka".




Přejít na seznam receptů 

2 komentáře:

  1. Povidla jsem vyzkoušela a jsou výborná!!
    Kdyby tak byl ještě recept na nějakou marmeládu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Mám radost, že se povedla :-)

      Vymazat