- 6 větších špekáčků
- 2 cibule
- 250 ml kečupu
- 250 ml černého piva
- pepř
- feferonka
Jak na to
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, rozevřít, naplnit kolečky cibule
- zavřít, naskládat do pekáčku, přidat zbytek cibule a feferonky
- smíchat pivo s kečupem, opepřit
- nalít na špekáčky
- péct 10 minut zakryté při 200 °C, dalších 60 - 70 minut bez zakrytí
- zavřít, naskládat do pekáčku, přidat zbytek cibule a feferonky
- smíchat pivo s kečupem, opepřit
- nalít na špekáčky
- péct 10 minut zakryté při 200 °C, dalších 60 - 70 minut bez zakrytí
Koupíme kvalitní špekáčky, nejlépe u řezníka!
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
Špekáčky oloupeme, podélně je rozkrojíme, ale nedořízneme.
Špekáčky rozevřeme, vložíme do nich cibuli a zavřeme je.
Pokládáme je vedle sebe do zapékací misky nebo pekáčku.
Zbylou nakrájenou cibulí vyplníme mezery.
Pro pikantní chuť můžeme přidat feferonku.
Nálev a pečení
Smícháme pivo, kečup a podle chuti mletý pepř.
Pokud je kečup příliš hustý, nalijeme do směsi o 50 až 100 mililitrů piva více.
Pokud chceme pikantnější variantu, použijeme kečup ostrý nebo přidáme na špičku nože chilli.
- Směsí zalijeme špekáčky tak, aby nebyly zcela ponořené.
- Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem.
- Dáme péct.
- Po 10 až 15 minutách odkryjeme.
- Pečeme dalších 50 až 70 minut nezakryté.
Cikánské špekáčky podáváme s chlebem nebo pečivem.
TIP! Pro obměnu chutí můžeme ke špekáčkům před upečením přidat třeba česnek nebo papriky nebo zeleninové lečo...
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Dana > Zaměnila jsem špekáčky za kuřecí maso. Poprvé jsem zapékací misku vymázla rozpuštěným sádlem a bylo to moc dobré. Podruhé jsem místo sádla pod kousky masa přidala hodně libovou anglickou slaninu nakrájenou na hrubé hranolky a bylo to ještě lepší ...
OdpovědětVymazatTo ja bych todlecto žrála jako cip ty vole🙌 A jsem není ani Romka vole..I trikrát denne.. Joo a asi proto, že makám v dole, py*o.. Pozdravuju do Frýdlantu nad Ostravicí!
OdpovědětVymazat