pondělí 16. května 2011

Cikánské špekáčky

Cikánské špekáčky


  • 6 větších špekáčků
  • 2 cibule
  • 250 ml kečupu
  • 250 ml černého piva
  • pepř
  • feferonka


Jak na to
 
- oloupané špekáčky podélně nakrojit, rozevřít, naplnit kolečky cibule
- zavřít, naskládat do pekáčku, přidat zbytek cibule a feferonky
- smíchat pivo s kečupem, opepřit
- nalít na špekáčky
- péct 10 minut zakryté při 200 °C, dalších 60 - 70 minut bez zakrytí


Koupíme kvalitní špekáčky, nejlépe u řezníka!


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
Špekáčky oloupeme, podélně je rozkrojíme, ale nedořízneme.

Špekáčky rozevřeme, vložíme do nich cibuli a zavřeme je.
Pokládáme je vedle sebe do zapékací misky nebo pekáčku.
Zbylou nakrájenou cibulí vyplníme mezery.
Pro pikantní chuť můžeme přidat feferonku. 


Nálev a pečení

Smícháme pivo, kečup a podle chuti mletý pepř.
Pokud je kečup příliš hustý, nalijeme do směsi o 50 až 100 mililitrů piva více.
Pokud chceme pikantnější variantu, použijeme kečup ostrý nebo přidáme na špičku nože chilli.

  • Směsí zalijeme špekáčky tak, aby nebyly zcela ponořené.
  • Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem.
  • Dáme péct.
  • Po 10 až 15 minutách odkryjeme.
  • Pečeme dalších 50 až 70 minut nezakryté.

Cikánské špekáčky podáváme s chlebem nebo pečivem.


TIP!  Pro obměnu chutí můžeme ke špekáčkům před upečením přidat třeba česnek nebo papriky nebo zeleninové lečo...




Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dana > Zaměnila jsem špekáčky za kuřecí maso. Poprvé jsem zapékací misku vymázla rozpuštěným sádlem a bylo to moc dobré. Podruhé jsem místo sádla pod kousky masa přidala hodně libovou anglickou slaninu nakrájenou na hrubé hranolky a bylo to ještě lepší ...

    OdpovědětVymazat
  2. To ja bych todlecto žrála jako cip ty vole🙌 A jsem není ani Romka vole..I trikrát denne.. Joo a asi proto, že makám v dole, py*o.. Pozdravuju do Frýdlantu nad Ostravicí!

    OdpovědětVymazat