čtvrtek 10. října 2013

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem a ledovou polevou


Odpalované těsto

  • 250 ml mléka nebo vody
  • 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
  • 100 g másla
  • 4 - 5 vajec
  • 1/2 kávové lžičky soli


Žloutkový krém

  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru moučky
  • 50 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
  • 6 žloutků
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml 33% smetany - nemusí být


Ledová poleva

Níže v TIP! je rozpis a postup na jiný způsob přípravy polevy.
  • 180 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička rozehřátého másla
  • 4 - 5 polévkových lžic horké vody nebo mléka nebo rumu a nebo kombinace uvedených 


Jak na to  

- přivést k varu mléko/vodu s máslem a solí
- vmíchat prosátou mouku, na mírném plameni odpalovat po dobu několika minut, dokud nevznikne lesklé těsto a na hrnci se nevytvoří bílý povlak ze spařené mouky
- do zchladlého těsta zapracovat po jednom celá vejce
- nastříkat tvary na pečicí papír, jemně postříknout vodou
- péct 15 minut na 200 °C bez otevření trouby, teplotu stáhnout na 170 °C a dopéct cca 15 minut dozlatova
- ještě teplé rozříznout
- v menší části mléka smíchat cukr, škrob, rum, vanilkový extrakt a žloutky
- zbytek mléka přivést k varu, za stálého míchání na mírném plameni přilévat pramínkem žloutkovou směs, prošlehávat do zhoustnutí
- naplnit věnečky, potřít polevou připravenou z moučkového cukru utřeného s horkým mlékem/vodou/rumem a rozpuštěným máslem
.

úterý 3. září 2013

Ossobuco

Ossobuco s gremolátou


Ossobuco

  • 4 plátky telecí nebo hovězí kližky i s morkovou kostí
  • 500 ml bílého vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 g loupaných sekaných rajčat
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g mrkve
  • 90 g řapíkatého celeru
  • 60 g hladké mouky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 15 g másla (1 polévková lžíce)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 2 ks bobkového listu

    Gremoláta

    • hrst hladkolisté petrželky
    • čerstvá kůra z 1 citronu
    • 2 stroužky česneku


    Jak na to  

    - plátky kližky převázat provázkem, osolit, opepřit, obalit v mouce, zprudka opéct
    - přendat do pekáče, na pánvi orestovat cibuli, přidat česnek
    - přisypat celer s mrkví, osmažit, vmíchat tymián a rozmarýn
    - nalít víno, povařit, vmíchat rajčata, povařit, vše nalít k masu
    - na pánev nalít vývar, uvolnit výpek, vlít do pekáče, přidat bobkový list
    - péct přibližně 2 hodiny na 160 °C
    - smíchat petrželku, citronovou kůru a česnek, část vzniklé gremoláty vmíchat k masu, částí zdobit porce
    .

    pátek 9. srpna 2013

    Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem

    Těstoviny zapečené s brokolicí, smetanou a sýrem


    • 700 g brokolice (1 menší hlávka)
    • 600 g 12% smetany
    • 500 g těstovin
    • 150 g anglické slaniny (nemusí být)
    • 150 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Roquefort, Niva...
    • 30 g másla
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - uvařit těstoviny podle návodu, scezené nasypat do máslem vymazané mísy
    - promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem
    - brokolici rozdělit na růžičky, 4 minuty povařit, ihned zchladit v ledové vodě
    - nakrájenou anglickou slaninu a brokolici smíchat s těstovinami
    - na kostičky nakrájený sýr vmíchat k horké smetaně, přidat sójovou omáčku, smíchat s těstovinami
    - péct nezakryté 20 - 25 minut při 180 °C
    .

    čtvrtek 8. srpna 2013

    Banánový chleba - Banana Bread

    Banánový sladký chleba - Banana Bread


    Rozpis na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.

    • 320 - 350 g oloupaných banánů  (3 střední) 
    • 220 g polohrubé mouky
    • 100 g másla
    • 80 g medu
    • 80 g třtinového cukru nebo krupice
    • 80 g jader lískových oříšků
    • 40 g čokolády (nemusí být)
    • 20 g sušených brusinek
    • 20 g rozinek
    • 4 centilitry rumu
    • 2 vejce
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1 zarovnaná čajová lžička jedlé sody (3 g)
    • 1/2 kávové lžičky soli
    • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vysypání formy


    Jak na to  

    - předem namočit rozinky a brusinky do rumu
    - smíchat prosátou mouku, cukr, sůl, sodu a mleté oříšky
    - v jiné míse rozmačkat banány, přidat máslo, med, vajíčka, vanilkový extrakt, brusinky a rozinky
    - smíchat s obsahem první mísy
    - péct při 160 °C ve vymazané a vysypané formě 60 - 70 minut
    .

    středa 7. srpna 2013

    Špekové knedlíky

    Špekové knedlíky


    • 500 - 600 ml mléka
    • 450 g den starých rohlíků (cca 10 ks)
    • 300 g anglické slaniny
    • 200 - 250 g polohrubé mouky
    • 100 g másla
    • 4 - 5 vajec
    • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
    • hrst čerstvé petrželky
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na másle osmahnout na kostičky rozkrájené rohlíky
    - v mléce zlehka rozšlehat vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a zalít rohlíky
    - vmíchat pokrájenou anglickou slaninu a nasekanou petrželku, zpracovat těsto
    - tvořit koule, jemně obalit v mouce, vařit v osolené vodě cca 15 minut
    .

    úterý 6. srpna 2013

    Vepřová pečeně pečená v mléce

    Vepřová pečeně pečená v mléce


    • 1000 g vepřové pečeně bez kosti vcelku
    • 750 ml plnotučného mléka
    • 60 g (30 + 30) másla
    • 5 - 10 stroužků česneku
    • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje nebo sádla
    • 1 čajová lžička rozmarýnu
    • 1 čajová lžička tymiánu
    • pár lístků šalvěje
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - pečeni svázat provázkem, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát do pekáče
    - orestovat plátky česneku a lístky šalvěje, přidat sůl, tymián a rozmarýn, zalít mlékem
    - obsah pánve nalít k masu, doplnit mlékem do 3/4 výšky, na maso položit plátky másla
    - zakryté péct na 160 °C  2 - 2,5 hodiny, maso obracet a polévat výpekem
    - odkrýt, polít, péct ještě 20 minut bez zakrytí
    - zvýšit teplotu a péct dalších zhruba 20 minut dozlatova
    .

    neděle 4. srpna 2013

    Trhanec - trhaný skořicový chleba

    Trhanec neboli sladký skořicový chleba


    Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.


    Těsto

    • 400 g hladké mouky, ideálně s vyšším obsahem lepku
    • 200 ml mléka
    • 70 g másla
    • 60 g cukr krupice
    • 50 g rozinek
    • 50 ml vody
    • 21 g droždí (půl kostky)
    • 2 cl rumu
    • 2 žloutky 
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1/2 čajové lžičky soli
    • nastrouhaná kůra z citronu


    Náplň

    • 100 g třtinového cukru
    • 80 g másla
    • 50 g vlašských ořechů
    • 40 g plátků mandlí
    • 2 polévkové lžíce mleté skořice
    • 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
    • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
    • 1/2 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku


    Na potření

    • 1 žloutek
    • 2 polévkové lžíce mléka


    Jak na to  

    - předem namočit rozinky do rumu, rozpustit máslo, připravit kvásek
    - prosátou mouku smíchat s cukrem, solí a citronovou kůrou
    - přidat kvásek, rozinky i s rumem, vanilkový extrakt a v 50 ml studené vody rozmíchané žloutky a zchladlé máslo
    - dobře zpracovat těsto, nechat 60 - 80 minut kynout
    - na náplň na pánvi rozpustit máslo, smíchat s cukrem, skořicí, muškátovým oříškem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem a mletými vlašskými ořechy
    - těsto rozválet na obdélník, rozdělit na pruhy, nanést náplň, posypat plátky mandlí
    - pruhy naskládat na sebe, rozdělit na obdélníky, naskládat do vymazané formy
    - nechat ještě 20 minut kynout
    - před vložením do trouby možno potřít žloutkem rozšlehaným s mlékem
    - péct 15 minut na 180 °C, dalších 20 - 25 minut na 150 °C
    .