- 250 ml mléka nebo vody
- 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
- 100 g másla
- 4 - 5 vajec
- 1/2 kávové lžičky soli
Žloutkový krém
- 500 ml mléka
- 80 g cukru moučky
- 50 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
- 6 žloutků
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 150 ml 33% smetany - nemusí být
Ledová poleva
Níže v TIP! je rozpis a postup na jiný způsob přípravy polevy.
- 180 g cukru moučky
- 1 čajová lžička rozehřátého másla
- 4 - 5 polévkových lžic horké vody nebo mléka nebo rumu a nebo kombinace uvedených
Jak na to
- přivést k varu mléko/vodu s máslem a solí
- vmíchat prosátou mouku, na mírném plameni odpalovat po dobu několika minut, dokud nevznikne lesklé těsto a na hrnci se nevytvoří bílý povlak ze spařené mouky
- do zchladlého těsta zapracovat po jednom celá vejce
- nastříkat tvary na pečicí papír, jemně postříknout vodou
- péct 15 minut na 200 °C bez otevření trouby, teplotu stáhnout na 170 °C a dopéct cca 15 minut dozlatova
- ještě teplé rozříznout
- v menší části mléka smíchat cukr, škrob, rum, vanilkový extrakt a žloutky
- zbytek mléka přivést k varu, za stálého míchání na mírném plameni přilévat pramínkem žloutkovou směs, prošlehávat do zhoustnutí
- naplnit věnečky, potřít polevou připravenou z moučkového cukru utřeného s horkým mlékem/vodou/rumem a rozpuštěným máslem
.
- přivést k varu mléko/vodu s máslem a solí
- vmíchat prosátou mouku, na mírném plameni odpalovat po dobu několika minut, dokud nevznikne lesklé těsto a na hrnci se nevytvoří bílý povlak ze spařené mouky
- do zchladlého těsta zapracovat po jednom celá vejce
- nastříkat tvary na pečicí papír, jemně postříknout vodou
- péct 15 minut na 200 °C bez otevření trouby, teplotu stáhnout na 170 °C a dopéct cca 15 minut dozlatova
- ještě teplé rozříznout
- v menší části mléka smíchat cukr, škrob, rum, vanilkový extrakt a žloutky
- zbytek mléka přivést k varu, za stálého míchání na mírném plameni přilévat pramínkem žloutkovou směs, prošlehávat do zhoustnutí
- naplnit věnečky, potřít polevou připravenou z moučkového cukru utřeného s horkým mlékem/vodou/rumem a rozpuštěným máslem
.