čtvrtek 14. prosince 2023

Krémová omáčka se zeleným pepřem

Krémová pepřová omáčka


Rozpis pro 3 až 4 porce, podávané jako příloha ke grilovanému nebo pečenému masu.
Rozpis je pro přípravu omáčky na výpeku v pánvi po opečení masa. Pro případ, kdy maso připravujeme na grilu, ne na pánvi, tudíž nemáme k dispozici výpek, připravíme ji podle postupu v TIP!


  • 150 ml 30 - 35% smetany
  • 150 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 100 ml koňaku nebo brandy nebo červeného vína
  • 10 g másla
  • 2 - 3 polévkové lžíce mírně rozdrcených kuliček černého pepře nebo scezeného nakládaného zeleného pepře
  • 1 čajová lžička medové hořčice
  • sůl


Jak na to

- do pánve po opečení masa přidat medovou hořčici, minutu míchat
- zalít koňakem nebo brandy, minutu povařit
- přilít vývar, okolo 3 minut povařit
- přilít smetanu, vmíchat pepř, 3 - 4 minuty povařit
- vypnout, vmíchat plátek studeného másla
.

pondělí 13. listopadu 2023

Crumble

Švestkový krambl neboli crumble


Rozpis pro oválnou zapékací mísu o rozměrech 20 x 30 centimetrů.


Základ

  • 500 g švestek  (může být i jiné ovoce)
  • 2 polévkové lžíce rumu nebo brandy, likéru, ginu, whisky...
  • 1 čajová lžička skořice (pro švestky, jablka nebo hrušky)
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu nebo mouky (nemusí být, viz TIP!)
  • 1/2 - 2 polévkové lžíce vanilkového nebo třtinového nebo normálního cukru
  • 10 g másla na vymazání zapékací mísy


Drobenka

  • 210 g polohrubé mouky
  • 105 g cukru krupice 
  • 105 g studeného másla
  • 1/4 kávové lžičky soli


K servírování

  • šlehačka, zmrzlina, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh, pribiňák, vanilková omáčka...
  • rozpuštěná čokoláda, Nutella...
  • máta, meduňka, levandule...


Jak na to  

- smíchat mouku s cukrem, přidat na kostičky nakrájené máslo, prsty vytvořit drobenku, odložit do lednice
- kouskem studeného másla vymazat zapékací mísu nebo pekáč
- omyté ovoce pokrájet, hustě vyrovnat do mísy/pekáče, polít rumem, posypat cukrem, poprášit skořicí
- zasypat drobenkou
- péct na 180 °C 30 - 35 minut do zlatova
.

neděle 6. srpna 2023

Tříbarevný nepečený čokoládovosmetanový dort

Tříbarevný nepečený čokoládovosmetanový dort


Rozpis pro kulatou formu s pantem o průměru 20 až 21 centimetrů.


Korpus

  • 220 g kakaových sušenek 
  • 100 g másla


Tmavá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g hořké čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Světlehnědá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g mléčné čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Světlá smetanová vrstva

  • 320 g 35 - 40% smetany (180 g + 140 g)
  • 170 g bílé čokolády
  • 20 ml studené vody
  • 4 - 5 g želatiny (2,5 - 3 plátky)


Dozdobení

  • kakao, ganache, ovoce, oříšky, pralinky, čokoládové hobliny, máta, meduňka, rozmarýn...


Jak na to  

- na korpus rozpustit máslo, rozsekat sušenky na drobečky, smíchat
- těsto upěchovat na dno formy, dát ztuhnout do lednice
- na 1. vrstvu namočit 2,5 plátků želatiny, zalít je studenou vodou
- ve vodní lázní promíchat hořkou čokoládu se 140 g smetany na hladkou hmotu, vmíchat nabobtnalou želatinu, nechat zchladnout
- ze 180 g studené smetany ušlehat šlehačku, smíchat s čokoládovou směsí, rozetřít na sušenkový korpus, dát na 20 minut zatuhnout do lednice
- stejným postupem připravit 2. vrstvu z mléčné čokolády, nalít ji na 1. ztuhlou vrstvu z hořké čokolády, dát na 20 minut zatuhnout do lednice
- stejně připravit 3. závěrečnou vrstvu z bílé čokolády
- dort dát na několik hodin ztuhnout do lednice, ideálně přes noc
- před podáváním uvolnit formu, dozdobit ovocem, oříšky, čokoládou...
.

čtvrtek 8. června 2023

Smažák

Smažák neboli Obalovaný smažený sýr


Základ

  • 30% Eidam vcelku
  • slunečnicový olej na smažení

Trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl


Jak na to  

- centimetrové plátky sýra jemně potřít studenou vodou, obalit v mouce, pak v prošlehaném, lehce osoleném vejci a nakonec ve strouhance
- ještě jednou obalit v prošlehaném vajíčku a ve strouhance
- osmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje do zlatova, každou stranu cca minutu 
- na pár vteřin položit na papírovou utěrku, ihned podávat
.

čtvrtek 25. května 2023

Vafle sladké

Vafle sladké 


Těsto

  • 350 ml piva
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g másla (nebo Hery)
  • 60 ml mléka nebo smetany (12% i 33%) 
  • 20 g medu
  • 10 g vanilkové cukru nebo 2 čajové lžičky vanilkového extraktu a 2 čajové lžičky cukru
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (půlka sáčku)
  • 2 g soli
  • 2 vejce


K servírování

  • máslo, javorový sirup nebo med
  • šlehačka, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh, pribiňák...
  • marmeláda, rozpuštěná čokoláda, Nutella...
  • jahody, borůvky, banán, kompot...
  • skořice, mletá káva, práškové kakao, mleté oříšky...
  • máta, meduňka, levandule...


Jak na to  

- máslo rozpustit, odstavit, v mléku/smetaně vidličkou prošlehat vejce
- mouky smíchat s cukrem, solí a práškem do pečiva
- přilít pivo, promíchat, přilít mléko s vejci, promíchat, přilít máslo a med, promíchat na hladké těsto
- těsto lít do vaflovače, péct do zlatova
.

úterý 23. května 2023

Fraisier

Fraisier neboli Jahodový dort s mušelínovým krémem


Rozpis pro formu o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 3 větší vejce
  • 90 g cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g másla nebo slunečnicového oleje
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 citronu na potření šlehací mísy
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 1/2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání dna formy nebo pečicí papír


Mušelínový krém

  • 4 žloutky
  • 475 ml mléka
  • 250 g másla (125 + 125)
  • 100 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku 
  • 1 vanilkový lusk nebo 2 až 3 čajové lžičky vanilkového extraktu


Závěrečná vrstva z želé

  • 200 - 250 g jahodového džemu nebo pyré
  • 2 plátky želatiny 
  • voda


Sirup na provlhčení korpusu

  • 80 g cukru
  • 80 ml vody
  • 40 ml alkoholu, např. rum, Barbero, Limoncello, Kirsch pálenka...


Ovoce

  • 500 g jahod - musí být
  • na dozdobení můžou být ostružiny, maliny, borůvky, mochyně, listy meduňky nebo máty...


Jak na to  

- celá vejce vyšlehat s cukrem a solí do husté pěny
- vmíchat mírně zchladlé rozpuštěné máslo, jemně vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva
- těsto dát do formy, upéct korpus při 170 °C, nechat na mřížce vychladnout
- zahřát marmeládu nebo pyré, odstavit, vmíchat želatinu
- nalít na pečicí papír v dortové formě, odložit do mrazáku
- na potření připravit sirup svařením vody a cukru, vmíchat alkohol
- k mléku dát rozříznutý vanilkový lusk, přivést k varu, vypnout
- žloutky s cukrem prošlehat, vmíchat mouku se škrobem
- zalít horkým mlékem, přelít zpět do hrnce, minutu až dvě povařit, odstavit
- ihned vmíchat 125 g másla, zakrýt fólií, nechat zchladnout
- po zchladnutí odstranit lusk, krátce prošlehat, po částech zašlehat máslo
- rozříznout korpus, vrchní část položit do otevírací formy, potřít sirupem
- po obvodu urovnat rozpůlené jahody, pečlivě zatřít mezery krémem
- na korpus rozetřít část krému, pokrýt jím i jahody na boku
- nasypat pokrájené jahody, uhladit zbytek krému do roviny
- potřít druhou část korpusu sirupem na řezné straně, přiklopit
- položit kolo z želé, dát na min. hodinu do ledničky
- před podáváním uvolnit formu, dozdobit ovocem, krémem, šlehačkou...
.