Carrot cake neboli Mrkvový dort s krémem z Mascarpone
Pečeno v dortové formě o průměru 22 centimetrů.
Korpus
- 500 g očištěné mrkve
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
- 200 g jader vlašských ořechů
- 200 g třtinového cukru
- 100 g rozinek
- 50 ml rumu
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky skořice
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy
Krém
- 400 g sýra Mascarpone
- 150 g cukru moučky
- 100 g másla
- 30 ml šťávy z limetky nebo citronu
- 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce rumu
Jak na to
- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
.