čtvrtek 28. února 2013

Kachní prsa na medu, citronu a tymiánu

Kachní prsa na medu, citronu a tymiánu


Rozpis na 2 kachní prsa po přibližně 350 gramech.

  • 2 kachní prsa s kůží
  • 3 čajové lžičky medu
  • 3 čajové lžičky šťávy z citronu
  • tymián
  • sůl 


Jak na to
 

- kůži na prsou naříznout do mřížky
- potřít směsí z medu, citronové šťávy a tymiánu, nechat odležet
- osolit, opéct na pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů, odebírat tuk
- dopéct v troubě
.

středa 27. února 2013

Sádlo a škvarky

Škvaření vepřového sádla a škvarky


  • 1000 g syrového vepřového hřbetního sádla bez kůže
  • 1 polévková lžíce mléka na škvarky - nemusí být

    Jak na to

    - syrové sádlo nakrájet na kostky
    - pomalu zahřívat, promíchávat
    - vyndat škvarky, sádlo přelít do vhodných nádob 
    - na zbytku sádla vyškvařit škvarky dočervena
     .

    pondělí 18. února 2013

    Kuřecí směs na víně

    Kuřecí směs na portském víně


    • 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
    • 300 ml portského vína nebo jiné sladší červené
    • 6 středních žampionů
    • 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
    • 2 stroužky česneku
    • 2 sušená rajčata v oleji
    • 1 větší cibule 
    • 1 čajová lžička kaparů
    • 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
    • 1 polévková lžíce sójové omáčky
    • 1 čajová lžička kari koření
    • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
    • sůl, pepř


    Jak na to
     

    - orestovat cibuli
    - maso zprudka osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat česnek a kari koření
    - přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
    - zalít portským, 8 - 10 minut povařit
    - vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
    .

    pátek 15. února 2013

    Čočka zapečená s anglickou slaninou

    Čočka zapečená s anglickou slaninou

    • 500 g čočky
    • 400 g anglické slaniny
    • 150 g cibule (1 velká)
    • 2 stroužky česneku
    • 2 bobkové listy
    • 2 čajové lžičky soli
    • 1 čajová lžička pepře
    • 1 kávová lžička kmínu
    • 3 polévkové lžíce sádla nebo slunečnicový olej a máslo
    • hrst zelené petrželky 

    Jak na to
     

    - namočenou čočku uvařit s čtvrtkou cibule a bobkovým listem
    - na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
    - orestovat zbytek cibule dozlatova
    - v pekáči smíchat čočku, prolisovaný česnek, anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
    - povrch poklást plátky ze zbytku anglické slaniny
    - péct cca 25 minut při 180 °C

    .

    čtvrtek 14. února 2013

    Boeuf Bourguignon

    Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignon

    Pozor, doba dušení okolo 3 hodin!


    Základ

    • 1500 g hovězí kýty nebo plece nebo libové kližky
    • 700 ml červeného vína, např. Burgundské, Merlot, Bordeaux, Pinot Noir...
    • 500 - 600 ml hovězího vývaru
    • 220 g uzené slaniny bez kůže 
    • 200 g cibule (2 střední)
    • 200 g mrkve
    • 90 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
    • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
    • 20 g másla
    • 4 stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
    • 2 ks bobkového listu
    • 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
    • sůl, pepř


    Šalotky a žampiony

    • 400 ml hovězího vývaru
    • 350 g cibule šalotky 
    • 250 g menších žampiónů
    • 40 g másla
    • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje


    Jak na to
     

    - na oleji zprudka opéct nakrájenou slaninu, dát stranou, zprudka opéct hovězí nakrájené na kostky, dát ke slanině
    - na pánev přidat máslo, opéct mrkev a cibuli dozlatova
    - vše dát do hrnce, osolit, opepřit, poprášit moukou, orestovat

    - vmíchat rajčatový protlak, česnek a tymián
    - zalít vínem a vývarem, přidat bobkový list
    - dusit v troubě nebo na plotně po dobu cca 3 hodin
    - orestovat šalotky na oleji a másle dozlatova, zalít vývarem, 30 minut vařit
    - osmažit žampiony na másle
    - šalotku a žampiony vmíchat k masu (nebo vyndat maso, omáčku propasírovat, maso vrátit do omáčky, přidat šalotku a žampiony)
    .

    úterý 12. února 2013

    Mrkvový dort

    Carrot cake neboli Mrkvový dort s krémem z Mascarpone


    Pečeno v dortové formě o průměru 22 centimetrů.


    Korpus

    • 500 g očištěné mrkve
    • 300 g polohrubé mouky
    • 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
    • 200 g jader vlašských ořechů
    • 200 g třtinového cukru
    • 100 g rozinek
    • 50 ml rumu
    • 4 vejce
    • 2 čajové lžičky jedlé sody
    • 2 čajové lžičky skořice
    • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
    • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
    • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy


    Krém

    • 400 g sýra Mascarpone
    • 150 g cukru moučky
    • 100 g másla
    • 30 ml šťávy z limetky nebo citronu
    • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
    • 1 polévková lžíce rumu


    Jak na to
     

    - rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
    - mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
    - vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
    - péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
     
    .