Dalamánky - těsto s kefírem
Rozpis pro 8 až 10 ks.- 350 g kefíru
- 320 g hladké mouky
- 180 g žitné hladké mouky
- 15 g droždí
- 10 g soli
- 10 g octa
- 10 g chlebového koření (4 g kmínu, 3 g fenyklu, 3 g koriandru)
- 8 g cukru krupice
- na posypání: hrubozrnnou sůl, kmín, mák, dýňová semínka...
Jak na to
- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do kefíru přisypávat směs mouky a koření, zpracovat vařečkou
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout
- nakynuté těsto vyndat z mísy, roztáhnout do válce, rozkrájet na 8 až 10 kusů
- dát na pečicí papír na plech, lehce rukou upravit, jemně postříkat, zakrýt, nechat cca 1 hodinu kynout
- ostrou žiletkou naříznout, postříkat, posypat solí a semínky, péct při 225 °C 15 - 20 minut
.
.