středa 3. srpna 2022

Ganache jako čokoládová poleva

Ganache - čokoládová poleva na dort, cukroví nebo zákusky


Rozpis na jednopatrový dort o průměru 23 centimetrů.

  • 200 g hořké čokolády s min. 55 % obsahu kakaa
  • 200 g 33% smetany

Jak na to  

- čokoládu nalámat na kousky
- smetanu přivést k bodu varu, nalít na kousky čokolády
- vymíchat do hladka
- před zdobením nechat zchladnout na cca 30 °C
.

úterý 7. června 2022

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou

Plněné papriky neboli plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou


Papriky a masová náplň

  • 8 - 10 středních zelených paprik
  • 500 g mletého vepřového masa z plece nebo libové krkovice
  • 100 g syrové rýže
  • 2 vejce
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 malá cibule
  • sůl, pepř


Omáčka

  • 800 g sekaných loupaných rajčat (2 plechovky)
  • 100 g rajského protlaku
  • 80 g hladké mouky 
  • 20 g másla
  • 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 zarovnaná polévková lžíce sladké mleté papriky
  • sůl, cukr, ocet
  • vývar nebo voda 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, zprudka krátce je orestovat
- nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat rajský protlak, orestovat, zasypat moukou, minutu promíchávat
- přidat mletou papriku, konzervovaná rajčata, zalít vývarem
- vložit koření, přivést k varu
- do hrnce přidat opečené paprikové lusky, teplotu stáhnout na minimum, zakrýt
- za občasného promíchání na mírném plameni 40 až 50 minut povařit
- papriky opatrně vyndat, omáčku přecedit, dochutit solí, cukrem a octem
- do omáčky vrátit papriky, podávat
.

středa 9. února 2022

Thajské kuřecí karí

Thajské červené kuřecí karí


  • 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • 400 ml plnotučného kokosového mléka 
  • 250 g mladé cukety
  • 150 g šalotky
  • 150 g červené silnostěnné papriky
  • 100 g červené kari pasty
  • 40 g očištěného zázvoru 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limeta
  • 1 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 až 3 čajové lžičky cukru (třtinový nebo bílý)
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl
  • kuřecí vývar nebo voda k úpravě hustoty
  • k servírování: pálivá paprička, chilli vločky, koriandr, bazalka, limetové listy, pražené ořechy...

 
Jak na to  

- cukety nakrájet na půlcentimetrová kolečka, rozložit na plech, potřít olejem, jemně osolit
- 20 až 30 minut péct v troubě při 190 °C do zlatova (nebo je do hněda opéct na pánvi)
- na pánvi zahřát česnek, přidat šalotku a zázvor, okolo 5 minut na mírném plameni promíchávat
- přidat pokrájené maso, posolit, lehce zvýšit teplotu, kousky masa nechat ze všech stran zatáhnout
- obsah pánve stáhnout do mísy, zatím odložit stranou
- pánev vrátit na sporák, dát na ni kari pastu, okolo minuty míchat
- přilít kokosové mléko, důkladně rozmíchat
- přidat odložené kuřecí kousky se šalotkou, česnekem a zázvorem a na kostičky nakrájenou papriku a opečenou cuketu
- podle potřeby naředit vývarem nebo vodou, dochutit rybí omáčkou, šťávou z limety a cukrem
- přivést k varu, stáhnout teplotu, okolo 8 minut povařit
- podávat s rýží, plackami, pečivem
.

čtvrtek 13. ledna 2022

Pavlova

Pavlova


Sněhový korpus

  • 200 g cukru krupice
  • 120 g bílků (cca ze 3 vajec velikosti "L" nebo ze 4 velikosti "M")
  • 6 g octa nebo vymačkané šťávy z citronu (1 polévková lžíce)
  • 15 g kukuřičného škrobu (1 polévková lžíce)
  • 3 g soli
  • rozpůlený citron na vytření šlehací mísy


Náplň a dozdobení

  • 250 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (může být větší množství, klidně 400 ml)
  • 125 g Mascarpone (nemusí být)
  • cukr moučka
  • ovoce (jahody, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny...), lístky máty, lemon curd...

 
Jak na to  

- bílky dát do citronem vytřené mísy, přidat špetku soli, začít šlehat na mírné otáčky
- po zhruba 2 minutách začít po částech zašlehávat cukr, šlehat do jeho úplného rozpuštění
- ručně nebo na minimální otáčky zašlehat škrob a ocet
- lesklý pevný sníh s dokonale rozpuštěným cukrem vytvarovat na pečicí papír
- dát do rozehřáté trouby péct, ihned snížit teplotu na 115 °C, neotvírat troubu
- po 2 hodinách vypnout, nechat několik hodin v zavřené troubě, klidně přes noc
- na krém ušlehat smetanu, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou 
- na korpus nanést krém, dozdobit ovocem, před podáváním dát na hodinu až dvě rozležet do lednice
.

středa 5. ledna 2022

Mechový špenátový dort

Mechový špenátový dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 22 až 23 centimetrů.


Korpus

  • 450 g mražených špenátových listů nebo protlaku nebo čerstvých listů 
  • 350 g hladké nebo polohrubé mouky 
  • 200 g cukru krupice 
  • 120 g másla nebo Hery 
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 20 g vanilkového cukru
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 3 větší vejce
  • 3 kapky zelené gelové barvy - nemusí být
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu a 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Náplň

  • 250 g Mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 a více procent)
  • 3 - 6 polévkových lžic cukru moučky
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ovoce - nemusí být


Na dozdobení

  • drobné ovoce, živé květy, čokoládové bonbony, strouhaný kokos, máta...

 
Jak na to  

- špenát nechat rozmrznout v cedníku, jemným tlakem ho zbavit vody, rozsekat nebo rozmixovat
- vmíchat šťávu a kůru z citronu, olej a rozpuštěné máslo
- šlehat vejce s cukrem do pěny, po částech zašlehat špenát
- ručně po částech vmíchat mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- urovnat do formy, péct 30 - 40 minut při 170 °C 
- všechny suroviny na krém vyšlehat do tuha
- z vychladlého korpusu seříznout 1 - 1,5 cm silný plát, odložit
- korpus rozříznout, pomazat cca třetinou krému, přiklopit, pomazat vršek a boky zbytkem krému
- odloženou seříznutou část korpusu rozdrobit, nanést na celý povrch, dozdobit
.
 

pondělí 3. ledna 2022

Žampionová omáčka

Žampionová omáčka


  • 500 g žampionů, ideálně hnědých
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 80 g cibule 
  • 40 g másla (25 + 15)
  • 35 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky miso pasty 
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- na oleji s kouskem másla 5 minut promíchávat cibuli
- přidat plátky česneku a žampionů, po vyvaření vody lehce orestovat
- přisypat mouku, promíchat, po minutě zalít vínem, přivést k varu
- přilít vývar, nasypat tymián, 15 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat miso pastu, dochutit, ev. zředit, minutu povařit
- vmíchat kousek studeného másla, vypnout
.