Mechový špenátový dort
Rozpis pro kulatou formu o průměru 22 až 23 centimetrů.
Korpus
- 450 g mražených špenátových listů nebo protlaku nebo čerstvých listů
- 350 g hladké nebo polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 120 g másla nebo Hery
- 20 g slunečnicového oleje
- 20 g vanilkového cukru
- 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 vrchovaté čajové lžičky)
- 3 větší vejce
- 3 kapky zelené gelové barvy - nemusí být
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu a 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z citronu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Náplň
- 250 g Mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (33 a více procent)
- 3 - 6 polévkových lžic cukru moučky
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- ovoce - nemusí být
Na dozdobení
- drobné ovoce, živé květy, čokoládové bonbony, strouhaný kokos, máta...
Jak na to
- špenát nechat rozmrznout v cedníku, jemným tlakem ho zbavit vody, rozsekat nebo rozmixovat
- špenát nechat rozmrznout v cedníku, jemným tlakem ho zbavit vody, rozsekat nebo rozmixovat
- vmíchat šťávu a kůru z citronu, olej a rozpuštěné máslo
- šlehat vejce s cukrem do pěny, po částech zašlehat špenát
- šlehat vejce s cukrem do pěny, po částech zašlehat špenát
- ručně po částech vmíchat mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- urovnat do formy, péct 30 - 40 minut při 170 °C
- všechny suroviny na krém vyšlehat do tuha
- z vychladlého korpusu seříznout 1 - 1,5 cm silný plát, odložit
- z vychladlého korpusu seříznout 1 - 1,5 cm silný plát, odložit
- korpus rozříznout, pomazat cca třetinou krému, přiklopit, pomazat vršek a boky zbytkem krému
- odloženou seříznutou část korpusu rozdrobit, nanést na celý povrch, dozdobit
.