středa 5. ledna 2022

Mechový špenátový dort

Mechový špenátový dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 22 až 23 centimetrů.


Korpus

  • 450 g mražených špenátových listů nebo protlaku nebo čerstvých listů 
  • 350 g hladké nebo polohrubé mouky 
  • 200 g cukru krupice 
  • 120 g másla nebo Hery 
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 20 g vanilkového cukru
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 3 větší vejce
  • 3 kapky zelené gelové barvy - nemusí být
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu a 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Náplň

  • 250 g Mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 a více procent)
  • 3 - 6 polévkových lžic cukru moučky
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ovoce - nemusí být


Na dozdobení

  • drobné ovoce, živé květy, čokoládové bonbony, strouhaný kokos, máta...

 
Jak na to  

- špenát nechat rozmrznout v cedníku, jemným tlakem ho zbavit vody, rozsekat nebo rozmixovat
- vmíchat šťávu a kůru z citronu, olej a rozpuštěné máslo
- šlehat vejce s cukrem do pěny, po částech zašlehat špenát
- ručně po částech vmíchat mouku smíchanou se solí, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem
- urovnat do formy, péct 30 - 40 minut při 170 °C 
- všechny suroviny na krém vyšlehat do tuha
- z vychladlého korpusu seříznout 1 - 1,5 cm silný plát, odložit
- korpus rozříznout, pomazat cca třetinou krému, přiklopit, pomazat vršek a boky zbytkem krému
- odloženou seříznutou část korpusu rozdrobit, nanést na celý povrch, dozdobit
.
 

pondělí 3. ledna 2022

Žampionová omáčka

Žampionová omáčka


  • 500 g žampionů, ideálně hnědých
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 80 g cibule 
  • 40 g másla (25 + 15)
  • 35 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky miso pasty 
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- na oleji s kouskem másla 5 minut promíchávat cibuli
- přidat plátky česneku a žampionů, po vyvaření vody lehce orestovat
- přisypat mouku, promíchat, po minutě zalít vínem, přivést k varu
- přilít vývar, nasypat tymián, 15 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat miso pastu, dochutit, ev. zředit, minutu povařit
- vmíchat kousek studeného másla, vypnout
.

sobota 1. ledna 2022

Pečenáče z kapra

Pečenáče z kapra


  • 450 g smaženého obaleného kapra
  • 250 ml octa
  • 250 ml vody
  • 150 g cibule
  • 50 g cukru
  • 6 g soli
  • koření: 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 menší bobkové listy
  • chilli papričky

 
Jak na to  

do hrnce nalít vodu s octem, vmíchat cukr, sůl a koření, 3 minuty povařit
- cibuli nakrájet na kolečka, smaženého kapra nakrájet na menší kusy
- kapra rovnat do sklenice, prokládat ho kolečky cibule a podle chuti přidat feferonky
- po naplnění zalít horkým nálevem
- uzavřít, nechat 3 až 7 dní v chladu uležet
.

pátek 31. prosince 2021

Vánoční cukroví - Crinkles

Crinkles


  • 350 g cukru krupice
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g kakaového prášku
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 100 g cukru moučky
  • 10 ml vanilkového extraktu (2 čajové lžičky)
  • 8 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 4 g mleté černé kávy nebo rozpustné (1 čajová lžička)
  • 4 velká vejce
  • 1/2 kávové lžičky soli

 
Jak na to  

- v míse robota nebo ručním mixérem 2 minuty prošlehávat cukr s olejem
- přidat kakao a kávu, špachtlí promíchat, pak opět prošlehat
- přidávat jedno vejce po druhém, vlít vanilkový extrakt
- na nízké otáčky zapracovat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- těsto zakrýt fólií a odložit přes noc do lednice
- z těsta dlaněmi tvarovat kuličky, bohatě je obalit v cukru moučce, s rozestupy pokládat na vyložený plech
- péct okolo 10 minut při teplotě 175 °C, vyndat z trouby před sundáním nechat ještě 2 minuty ležet na plechu
.

neděle 26. prosince 2021

Domácí vaječný likér

Vaječný koňak neboli ajrkoňak neboli vaječňák


  • 794 g kondenzovaného mléka - 2 ks plechovky slazeného nebo, pro méně sladkou variantu,1 ks slazeného a 1 ks neslazeného
  • 450 ml rumu
  • 6 žloutků
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

 
Jak na to  

- žloutky v míse zasypat vanilkovým cukrem, asi 3 minuty šlehat ručně metličkou do pěny
- přidat kondenzované mléko, důkladně metličkou spojit
- nalít rum, opět dobře promíchat
- přelít do dobře uzavíratelných lahví, nechat v chladu rozležet
.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka


  • 250 g dužiny z avokáda (cca ze 2 kusů)
  • 100 g Lučiny nebo pomazánkového másla nebo tvarohu, ricotty...
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování: uvařené vejce, zelená petrželka, sladká mletá paprika...

 
Jak na to  

- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat 
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- promíchat
.