Nadýchané piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone
Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů. Piškotové těsto světlé
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 5 vajec
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Piškotové těsto tmavé
- 150 g cukru krupice
- 135 g polohrubé mouky
- 15 g kakaového prášku
- 5 vajec
- 2 g kypřicího prášku do pečiva
- sůl
- rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Krém ze šlehačky a Mascarpone
- 500 ml šlehačky 33 a více procent
- 250 g Mascarpone
- 3 - 4 polévkové lžíce cukru moučky
Varianty k dozdobení
- kakaový prášek
- čokoláda
- kokos
- ořechy
- ovoce
Jak na to
- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- těsto rozetřít na vymazaný plech vyložený pečicím papírem
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- stejně připravit a upéct tmavý piškot (část mouky nahradit kakaem)
- na krém ušlehat tuhou šlehačku, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.