neděle 26. prosince 2021

Domácí vaječný likér

Vaječný koňak neboli ajrkoňak neboli vaječňák


  • 794 g kondenzovaného mléka - 2 ks plechovky slazeného nebo, pro méně sladkou variantu,1 ks slazeného a 1 ks neslazeného
  • 450 ml rumu
  • 6 žloutků
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

 
Jak na to  

- žloutky v míse zasypat vanilkovým cukrem, asi 3 minuty šlehat ručně metličkou do pěny
- přidat kondenzované mléko, důkladně metličkou spojit
- nalít rum, opět dobře promíchat
- přelít do dobře uzavíratelných lahví, nechat v chladu rozležet
.

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka


  • 250 g dužiny z avokáda (cca ze 2 kusů)
  • 100 g Lučiny nebo pomazánkového másla nebo tvarohu, ricotty...
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • k servírování: uvařené vejce, zelená petrželka, sladká mletá paprika...

 
Jak na to  

- vydlabat dužinu, zalít šťávou z citronu, vidličkou rozmačkat 
- přidat Lučinu/tvaroh/ricottu..., utřené stroužky česneku, sůl a pepř
- promíchat
.

středa 19. května 2021

Piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone

Nadýchané piškotové řezy s krémem ze šlehačky a Mascarpone


Pečeno v hlubokém plechu o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Piškotové těsto světlé

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice 
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Piškotové těsto tmavé

  • 150 g cukru krupice 
  • 135 g polohrubé mouky
  • 15 g kakaového prášku
  • 5 vajec
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • sůl
  • rozkrojený citron na vymazání mísy na šlehání
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Krém ze šlehačky a Mascarpone

  • 500 ml šlehačky 33 a více procent
  • 250 g Mascarpone  
  • 3 - 4 polévkové lžíce cukru moučky 


Varianty k dozdobení

  • kakaový prášek
  • čokoláda
  • kokos
  • ořechy
  • ovoce


Jak na to  

- na světlý piškot ušlehat bílky s cukrem do pevného lesklého sněhu
- po částech krátce zašlehat žloutky, jemně spojit se směsí mouky a prášku do pečiva
- těsto rozetřít na vymazaný plech vyložený pečicím papírem
- při 180 °C péct 5 minut, snížit teplotu na 170 °C, dopéct ještě cca 8 minut
- stejně připravit a upéct tmavý piškot (část mouky nahradit kakaem)
- na krém ušlehat tuhou šlehačku, smíchat ji s Mascarpone a cukrem moučkou 
- na vychladlý tmavý piškotový plát natřít zhruba 3/4 krému, položit světlý plát, potřít zbytkem krému
.

pondělí 3. května 2021

Smažené závitky s vepřovým masem

Smažené závitky s vepřovým masem


Rozpis pro přípravu 16 až 18 závitků z kulatého rýžového papíru o průměru přibližně 20 centimetrů.


Základ

  • 150 ml piva nebo vody na namáčení
  • 16 až 18 ks rýžového papíru
  • olej na smažení
  • omáčky, dresinky, dipy.. 


Náplň

  • 500 g mletého vepřového masa, ideálně z plece
  • 250 g mrkve
  • 200 g vlasových rýžových nudlí
  • 80 g cibule
  • 80 g sušených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 polévkových lžic ústřicové omáčky
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
  • 2 čajová lžičky mletého koriandru
  • 2 vejce
  • 1 tenkostěnná paprika
  • zelená jarní cibulka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji na mírném plameni 5 minut promíchávat nakrájenou cibuli, přidat plátky česneku
- zvýšit teplotu, orestovat maso, osolit, opepřit
- nechat vyvařit vodu, vmíchat nastrouhanou mrkev, pár minut míchat, vypnout
- přidat pokrájené povařené houby a nudle a papriku
- ochutit mletým koriandrem, sójovou a ústřicovou omáčkou
- nechat mírně zchladit, vmíchat vejce a nakrájenou nať jarní cibulky
- rýžový papír navlhčit, nandat náplň, zabalit
- smažit okol 5 minut ve vyšší vrstvě oleje
.

neděle 11. dubna 2021

Slaný štrúdl se zelím a slaninou

Slaný štrúdl se zelím a slaninou


Základ

  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, sezamová semínka. semínka slunečnice...


Na naplnění

  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g krájeného tvrdého sýra, např. goudy, eidamu, ementálu...
  • 200 g krájené anglické slaniny
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
  • 3 polévkové lžíce nakládaných sušených krájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • mletý pepř


Jak na to  

- těsto rozdělit na 3 stejné díly, rozválet
- potřít protlakem nebo kečupem, posypat utřeným česnekem a mletým pepřem, poklást plátky sýra a slaniny
- urovnat vykapané zelí, posypat sekanými rajčaty, zabalit
- propíchat, potřít v mléce prošlehaným vajíčkem, posypat solí a semínky
- péct cca 20 minut při 200 °C
.

neděle 28. března 2021

Brokolice zapečená se smetanou

Brokolice zapečená se smetanou


  • 350 g brokolicových růžiček
  • 350 ml 35% smetany  
  • 150 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 150 g anglické slaniny nebo tyrolského špeku nebo guanciale, nebo pancetty...
  • 80 g cibule
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- blanšírovat brokolicové růžičky, v cedníku je nechat okapat
- na suché pánvi orestovat pokrájenou slaninu, dát stranou na talířek
- z pánve v případě potřeby odebrat tuk, přidat máslo, restovat cibuli, přidat utřený česnek
- přilít smetanu, osolit, opepřit, vmíchat muškátový oříšek a podle chuti i jiné koření nebo bylinky
- povařit 3 minuty, vmíchat 1/3 nastrouhané mozzarelly, vypnout
- do smetany vmíchat opečenou slaninu a blanšírované brokolicové růžičky
- posypat zbylými 2/3 mozzarelly a nastrouhaným parmazánem 
- zapéct dozlatova pod grilem nebo v rozpálené troubě
.