neděle 15. listopadu 2020

Butter chicken

Máslové kuře neboli Butter Chicken neboli Murg Makhani

Maso se předem několik hodin marinuje, ideálně přes noc.


Základ

  • 1300 - 1400 g prsních nebo stehenních řízků
  • 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g 33% smetany
  • 25 g másla
  • 3 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • smetana, mleté mandle a čerstvý koriandr - nemusí být


Marináda

  • 200 g hustého smetanového bílého jogurtu
  • 45 g jemně nastrouhaného zázvoru (2 polévkové lžíce)
  • 40 g česneku (4 velké)
  • 12 g čerstvé citronové šťávy (2 polévkové lžíce)
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 8 g Garam Masala koření (4 čajové lžičky)
  • 6 g kurkumy (2 čajové lžičky)
  • 1 g římského kmínu (1/2 čajové lžičky)
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)


Omáčka

  • 600 g pasírovaných rajčat - passata
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 40 g másla 
  • 20 g cukru (1 polévkové lžíce)
  • 8 ks kardamomu
  • 3 čajové lžičky Garam Masala
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky zázvoru
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 4cm kousek celé skořice


Jak na to  

- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- přilít pasírovaná rajčata a šťávu z citronu, okolo 8 minut povařit
- míchat, směs zhoustne
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
 

sobota 14. listopadu 2020

Podmáslový chléb

Podmáslový chléb


Upečený chleba váží přibližně 850 gramů.


Základ

  • 450 g podmáslí
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 13 g octa
  • plus mouka na podsypávání


Kvásek

  • 15 g droždí
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • 1 polévková lžíce vlažné vody


Směs koření

  • 15 g soli
  • 3 g celého kmínu
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 kávová lžička drceného koriandru
  • 1 kávová lžička celého anýzu
  • 1 kávová lžička celého fenyklu


Jak na to  

- do malého hrnku dát vodu, vmíchat mouku, cukr a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí a kořením, přidat podmáslí, ocet a kvásek
- okolo 8 minut hníst v robotu, přendat na prkýnko, poprášit moukou, zakrýt utěrkou
- po cca 50 minutách zpracovat bochánek, posadit ho do pomoučněné ošatky
- nechat cca 80 minut kynout
- vyklopit na rozpálený plech, naříznout, dát do rozehřáté trouby
- péct 10 minut na 250 °C, stáhnout na 225 °C, po dalších 10 minutách na 190 °C
- péct ještě cca 15 minut, celkem tedy 35 až 40 minut dozlatova
- upečený chleba nechat na mřížce vychladnout
 

pondělí 22. června 2020

Vepřové závitky

Vepřové závitky


Základ

  • 1000 g vepřové pečeně
  • 200 g cibule
  • 40 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř



Náplň

  • 200 g krájené šunky nebo burgundské kýty nebo anglické slaniny...
  • 60 g slaniny nebo špeku bez kůže
  • 3 - 4 ks kyselé okurky
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 menší cibule
  • hořčice plnotučná nebo dijonská
  • sladká mletá paprika
  • sůl


Sos

  • 40 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to  

- plátky masa rozklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, položit plátek šunky
- ke kraji položit 1/4 uvařeného vejce, kousek cibule, okurky a slaniny
- vejce poprášit mletou paprikou
- pevně zabalit, orestovat do hněda
- kostičky cibule smažit 5 minut na mírném plameni, přisypat kostičky slaniny a ještě 10 minut promíchávat
- do hrnce na cibuli se slaninou urovnat závitky, zalít vodou s povoleným výpekem
- zakryté dusit na mírném plameni do měkka
sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.

pátek 19. června 2020

Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem

Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem, pečená ve formě na srnčí hřbet


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků 
  • 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy


Náplň


  • 100 g sýru čedar vcelku nebo jiný tvrdý
  • 60 g sterilované kapie
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 20 g másla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • pepř


Sos

  • 30 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • sůl, pepř


    Jak na to  

    - vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
    - na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
    - opepřit, potřít hořčicí a utřeným česnekem, naplnit, zabalit
    - do pekáče posadit formu, vedle nasypat plátky cibule
    - péct nezakryté 20 minut při 200 °C, vyklopit z formy
    - podlít 200 ml horké vody, vrátit do trouby
    - stáhnout teplotu na 150 °C, péct cca 35 minut, polévat výpekem
    - sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .

    úterý 28. dubna 2020

    Peposo - hovězí pečené na pepři

    Peposo neboli hovězí pečené na pepři a červeném víně


    • 750 g hovězí plece nebo krku  (může být i kližka, oháňka, masitá žebra, líčka)
    • 500 - 700 ml červeného vína (ideálně Chianti)
    • 50 g rajčatového protlaku
    • 10 stroužků česneku
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 10 kuliček celého pepře
    • 5 g mletého pepře (1 polévková lžíce)
    • 2 bobkové listy
    • 1 čajová lžička rozmarýnu nebo pár snítek čerstvého
    • snítka šalvěje - nemusí být


    Jak na to  

    - kusy masa obalit ve směsi česneku a protlaku
    - poté obalit ve směsi soli, pepře a rozmarýnu, naskládat na dno hrnce
    - přidat celý pepř, stroužky česneku, bobkové listy, ev. snítky rozmarýnu a lístky šalvěje 
    - zalít vínem, zakryté dusit několik hodin na velice mírném plameni
    - maso vyndat z hrnce, omáčku povařit do zhoustnutí, odstraňovat tuk
    - podávat natrhané na opečeném toastu nebo vcelku s bramborovou kaší
    .

    sobota 25. dubna 2020

    Toastový chléb

    Toastový bílý chléb


    Pečeno v chlebíčkové formě o rozměru 30 x 11 x 7 centimetrů.

    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml mléka nebo 12% smetany
    • 30 g másla
    • 20 g droždí
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 1 kávová lžička cukru krupice
    • vejce, mléko nebo voda na potření
    • kousek másla na vytření formy


    Jak na to  

    - zlehka rozpustit máslo, odstavit
    - ve vlažném mléce rozmíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - zpracovat těsto, dát na cca 50 minut kynout
    - nakynuté těsto zpracovat, vytvarovat, dát do vymazané formy, nechat opět cca 45 minut kynout
    - před pečením ev. potřít
    - péct při 220 °C 10 minut, stáhnout teplotu na 190 °C a dopéct 25 - 30 minut dozlatova 
    .