pátek 19. června 2020

Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem

Print Friendly and PDF
Kuřecí roláda plněná vaječnou směsí se sýrem, pečená ve formě na srnčí hřbet


Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.


Základ

  • 1000 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků 
  • 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy


Náplň


  • 100 g sýru čedar vcelku nebo jiný tvrdý
  • 60 g sterilované kapie
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 20 g másla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 5 vajec
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • pepř


Sos

  • 30 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • sůl, pepř


    Jak na to  

    - vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
    - na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
    - opepřit, potřít hořčicí a utřeným česnekem, naplnit, zabalit
    - do pekáče posadit formu, vedle nasypat plátky cibule
    - péct nezakryté 20 minut při 200 °C, vyklopit z formy
    - podlít 200 ml horké vody, vrátit do trouby
    - stáhnout teplotu na 150 °C, péct cca 35 minut, polévat výpekem
    - sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
    .

    úterý 28. dubna 2020

    Peposo - hovězí pečené na pepři

    Print Friendly and PDF
    Peposo neboli hovězí pečené na pepři a červeném víně


    • 750 g hovězí plece nebo krku  (může být i kližka, oháňka, masitá žebra, líčka)
    • 500 - 700 ml červeného vína (ideálně Chianti)
    • 50 g rajčatového protlaku
    • 10 stroužků česneku
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 10 kuliček celého pepře
    • 5 g mletého pepře (1 polévková lžíce)
    • 2 bobkové listy
    • 1 čajová lžička rozmarýnu nebo pár snítek čerstvého
    • snítka šalvěje - nemusí být


    Jak na to  

    - kusy masa obalit ve směsi česneku a protlaku
    - poté obalit ve směsi soli, pepře a rozmarýnu, naskládat na dno hrnce
    - přidat celý pepř, stroužky česneku, bobkové listy, ev. snítky rozmarýnu a lístky šalvěje 
    - zalít vínem, zakryté dusit několik hodin na velice mírném plameni
    - maso vyndat z hrnce, omáčku povařit do zhoustnutí, odstraňovat tuk
    - podávat natrhané na opečeném toastu nebo vcelku s bramborovou kaší
    .

    sobota 25. dubna 2020

    Toastový chléb

    Print Friendly and PDF
    Toastový bílý chléb


    Pečeno v chlebíčkové formě o rozměru 30 x 11 x 7 centimetrů.

    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml mléka nebo 12% smetany
    • 30 g másla
    • 20 g droždí
    • 10 g soli (1 čajová lžička)
    • 1 kávová lžička cukru krupice
    • vejce, mléko nebo voda na potření
    • kousek másla na vytření formy


    Jak na to  

    - zlehka rozpustit máslo, odstavit
    - ve vlažném mléce rozmíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - zpracovat těsto, dát na cca 50 minut kynout
    - nakynuté těsto zpracovat, vytvarovat, dát do vymazané formy, nechat opět cca 45 minut kynout
    - před pečením ev. potřít
    - péct při 220 °C 10 minut, stáhnout teplotu na 190 °C a dopéct 25 - 30 minut dozlatova 
    .

    středa 22. dubna 2020

    Okurková omáčka

    Print Friendly and PDF
    Okurková omáčka s vařeným hovězím masem


    Okurková omáčka

    • 750 ml vývaru nebo vody
    • 200 g kyselých nakládaných okurek
    • 200 g 12% smetany
    • 85 g másla (50 na jíšku + 20 na okurky + 15 do omáčky)
    • 80 g cibule
    • 50 g hladké mouky 
    • 1 polévková lžíce oleje
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 čajová lžička octa
    • sůl, ocet, cukr - na dochucení


    Maso a vývar

    • 800 g hovězího krku nebo plece nebo kýty
    • 100 g cibule (1 střední)
    • 90 g mrkve (jedna větší)
    • 90 g celeru
    • 10 g soli (1 čajová vrchovatá lžička)
    • 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření


    Jak na to  

    - dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
    - do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
    - na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
    - 25 minut povařit, scedit
    - do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
    - dochutit, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat kousek studeného másla
    .

    pondělí 20. dubna 2020

    Vepřová směs na kari a hořčici

    Print Friendly and PDF
    Vepřová směs na kari a hořčici


    • 1300 g vepřové plece nebo kýty
    • 670 g sterilizovaného leča (1 sklenice)
    • 300 ml vývaru nebo vody
    • 150 g cibule
    • 70 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
    • 50 g silnostěnné papriky
    • 50 g sádla
    • 5 g kari koření (1 polévková lžíce)
    • 4 větší stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
    • sůl, kmín, pepř


    Jak na to  

    - na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
    - vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
    - přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
    - podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
    - přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
    - povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
    .

    čtvrtek 16. dubna 2020

    Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím

    Print Friendly and PDF
    Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím


    • 1000 g vepřové krkovice 
    • 1000 g brambor
    • 1000 g kysaného zelí
    • 300 g cibule
    • 70 g sádla (40 pod maso + 25 pod zelí + 5 na vymazání) nebo oleje
    • 10 g hladké mouky
    • ocet, cukr
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
    - osolit, okmínovat, odložit
    - na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
    - maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
    - oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
    - urovnat maso se zelím, zakrýt
    - péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
    - odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
    .