Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Hrnek z rozpisu má objem 250 mililitrů.
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce rumu
- 1/2 kávové lžičky soli
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
- 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Tvarohový krém
- 500 ml mléka
- 500 g tvarohu (2 kostky)
- 125 g másla
- 3 polévkové lžíce cukru moučky
- 2 vanilkové pudinky
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce rumu
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Poleva ze zakysané smetany
- 400 g 15% zakysané smetany (2 kelímky)
- 100 g čokolády na vaření
- strouhaná čokoláda, oříšky, kokos, kakao...
Jak na to
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
- metličkou prošlehat vejce s cukry, přilít olej a mléko, vmíchat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- odebrat 2 plné hrnky těsta, vmíchat do něho kakao
- světlé těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, cikcak na něj nalít kakaové těsto
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
.
- péct cca 20 minut při 180 °C
- uvařit pudink, vmíchat rum, vanilkový extrakt a citronovou šťávu
- do teplého pudinku prošlehat máslo a půlku jednoho tvarohu, pak přidat druhou půlku a celý druhý tvaroh a cukr moučku, vyšlehat na hladký krém
- korpus koláče potřít rumem, rozetřít krém
- ve vodní lázni rozpustit čokoládu, vmíchat smetanu, nalít na krém, nechat ztuhnout
.