neděle 13. prosince 2015

Vánoční cukroví - pracny neboli medvědí tlapky

Pracny neboli medvědí tlapky

Pečeme 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


  • 350 g polohrubé mouky
  • 260 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • 120 g jader oříšků 
  • 50 g kakaa
  • na špičku kulatého nože mleté skořice (zarovnaná kávová lžička)
  • na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku (půl kávové lžičky)
  • 10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr na obalování


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- plnit do formiček
- péct 13 - 15 minut při 170 °C
- po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.

Vánoční cukroví - piškotové nepečené úlky

Úlky neboli vosí hnízda

Úlky připravujeme v týdnu před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 22 kusů.


Těsto

  • 120 g piškotů
  • 60 g másla
  • 60 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


Základ úlků

  • 22 - 25 kusů celých piškotů


Náplň

  • 60 g másla
  • 25 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 1 - 2 polévkové lžíce rumu


Jak na to  

- na těsto jemně nastrouhat piškoty, smíchat s cukrem moučkou, kakaem, máslem a rumem
- na náplň smíchat máslo s cukrem, žloutkem a rumem
- těstem naplnit formičku, uprostřed udělat otvor, vyklepnout, naplnit, nalepit na vypouklou stranu piškotu
.

neděle 6. prosince 2015

Vánoční cukroví - nepečená kokosová roláda

Nepečená kokosová piškotová roláda

Připravujeme 2 až 3 dny před Štědrým dnem.


Těsto

  • 200 g piškotů
  • 120 g cukru moučky
  • 25 g kakaa
  • 2 vrchovaté čajové lžičky mleté zrnkové kávy na uvaření kávy
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


Náplň

  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 - 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)


Jak na to  

- nastrouhat piškoty, smíchat s kakaem, cukrem, uvařenou kávou a rumem, zpracovat těsto
- utřít máslo s cukrem, vmíchat strouhaný kokos a rum, ev. extrakt a šťávu z citronu
- na fólii rozprostřít piškotové těsto do obdélníku, urovnat válečkem, podélné strany zarovnat
- rovnoměrně rozetřít kokosovou náplň, pomocí fólie stočit do rolády
- zabalit do alobalu nebo fólie, uložit do chladna
.

sobota 5. prosince 2015

Vánoční cukroví - perníčky

Perníčky

Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.


Těsto

  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 20 g perníkového koření (1 sáček)
  • 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
  • 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 žloutky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 celé vejce - na potření


Bílková poleva na zdobení

  • 160 g cukru moučky
  • 1 bílek (cca 40 g)
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
  • 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)


Jak na to  

- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.

Vánoční cukroví - plněné ořechy

Plněné ořechy

Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, krémem plnit pár dnů před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 35 kusů.


Těsto

  • 80 g hladké mouky
  • 70 g jader vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 30 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 malý žloutek - pokud těsto nenecháme odležet alespoň 5 hodin


Náplň

  • 75 g jader vlašských ořechů
  • 60 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu


Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
- na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
- utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
- vždy 2 půlky spojit krémem
.

pátek 4. prosince 2015

Vánoční cukroví - slepované tyčky

Banánky z lineckého těsta s vařenými žloutky

Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 30 kusů.


Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 2 uvařené žloutky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička nastrouhané kůry z citronu


Náplň a poleva

  • marmeláda
  • 75 g čokolády na vaření
  • 3 polévkové lžíce mléka

Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- pomocí strojku na maso a speciálního tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
- vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
.