pondělí 29. prosince 2014
neděle 28. prosince 2014
Gougères
Gougères neboli sýrové jednohubky z odpalovaného těsta
- 400 ml vody
- 160 g másla
- 160 g hladké mouky
- 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
- 4 větší vejce
- 1 čajová lžičky soli
- 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- zelená petrželka
Jak na to
- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.
- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.
pondělí 22. prosince 2014
Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky
Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky neboli Oreo Truffles
Rozpis je pro 35 až 40 kuliček o průměru přibližně 2,5 centimetru.
Sušenkový základ
Poleva
Na posypání
Rozpis je pro 35 až 40 kuliček o průměru přibližně 2,5 centimetru.
Sušenkový základ
- 300 g sušenek Oreo
- 125 g sýru Philadelphia
- 1 polévková lžíce rumu
Poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 30 g 30 - 33% smetany
- 12 g másla
- 6 polévkových lžic vody
Na posypání
- kokos nebo mleté oříšky nebo čokoládová rýže - nemusí být
Jak na to
- sušenky rozdrtit, smíchat s rumem a sýrem Philadelphia
- vytvořit 35 - 40 kuliček, nechat ztuhnout v lednici
- ve vodní lázni připravit polevu; buď jen rozpustit čokoládu na vaření
- nebo polevu vylepšit: nejdříve zahřívat nalámanou čokoládu s vodou, po rozpuštění vmíchat máslo a smetanu
- po spojení dohladka odstavit, nechat lehce zchladnout
- každou kuličku napíchnout na špejli, smočit v polevě, položit na pečicí papír, ev. posypat kokosem, oříšky...
- nechat v chladu ztuhnout
.
- sušenky rozdrtit, smíchat s rumem a sýrem Philadelphia
- vytvořit 35 - 40 kuliček, nechat ztuhnout v lednici
- ve vodní lázni připravit polevu; buď jen rozpustit čokoládu na vaření
- nebo polevu vylepšit: nejdříve zahřívat nalámanou čokoládu s vodou, po rozpuštění vmíchat máslo a smetanu
- po spojení dohladka odstavit, nechat lehce zchladnout
- každou kuličku napíchnout na špejli, smočit v polevě, položit na pečicí papír, ev. posypat kokosem, oříšky...
- nechat v chladu ztuhnout
.
neděle 21. prosince 2014
Hasselback potatoes - česnekové pečené brambory
Česnekové pečené brambory neboli Hasselback potatoes
Základ
Dresink
Základ
- 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
- 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
- 30 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- hrubozrnná sůl
Dresink
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 1 - 2 stroužky česneku
- zelená petrželka nebo pažitka
- sůl, pepř
Jak na to
- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.
- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.
pátek 12. prosince 2014
Sójové kostky s mraženou zeleninou
Sójové kostky s mraženou mexickou zeleninou
- 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
- 200 ml dobrého kečupu
- 100 g sójových kostek, např. Bonavita, Country Life, Allnature...
- 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
- 3 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 střední cibule
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
- 1 kostka zeleninového nebo drůbežího nebo hovězího bujonu
- sůl, pepř
Jak na to
- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.
- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.
pátek 5. prosince 2014
Pečené brambory s dýní, řepou, mrkví a špenátem
Pečené brambory s dýní, červenou řepou, mrkví a špenátem
- 500 g oloupané dýně
- 150 g mraženého listového špenátu
- 30 g másla
- 6 větších brambor
- 4 větší stroužky česneku
- 2 větší cibule
- 2 střední červené řepy
- 2 střední mrkve
- 2 polévkové lžíce majoránky
- slunečnicový nebo olivový olej
- sůl, kmín
Jak na to
- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.
- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)