- 1 střední hlávka brokolice
- 200 g 12% smetany (1 kelímek)
- 80 g cibule (1 menší)
- 60 g másla
- 50 g smetanového taveného sýra
- 30 g polohrubé mouky (2 zarovnané polévkové lžíce)
- 4 stroužky česneku
- 1 kostka kuřecího bujonu nebo vývar
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- sůl, pepř
- Gorgonzola, Niva... do talířů při servírování
Jak na to
- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- zalít vývarem nebo vodou, přidat 90 % pokrájené brokolice, osolit, cca 15 minut povařit
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.