Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.
- 5 větších vajec (250 g)
- 150 g cukru krupice (5 vrchovatých polévkových lžic)
- 150 g polohrubé mouky (8 - 10 vrchovatých polévkových lžic)
- 8 g kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 citronu na vymazání šlehací mísy
- 2 polévkové lžíce horké vody - nemusí být
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla - nemusí být
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Jak na to
- celá vejce s cukrem šlehat 10 až 15 minut do husté pěny
- pomalu přidávat horkou vodu a olej (ani jedno není nutné přidat)
- při nejnižších otáčkách postupně všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva, ale raději ji ručně opatrně obalovat pomocí stěrky
- péct 35 až 40 minut při 160 °C
- 10 - 15 minut nechat dojít ve vypnuté zavřené troubě
- na mřížce nechat vychladnout
.
.