Na dršťkovou
Na cibulovou jíšku
- 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
- 500 g drštěk, ideálně předvařených
- 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
- 4 g majoránky (hrst nebo půl balíčku)
- 4 stroužky česneku
- 3 cm dlouhý kousek zázvoru
- 1 polévková lžíce vinného octa
- kmín, sůl, pepř
- chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)
- 120 g cibule (1 větší)
- 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
- 2 polévkové lžíce sádla
Na vývar
- 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
- 100 g mrkve, 30 g petržele, 30 g celeru
- 60 g cibule (půlka větší)
- 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření
- 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)
Jak na to
- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
.