pátek 5. září 2014

Citronovomandlový bezlepkový dort Caprese

Mandlový bezlepkový dort s vůní citronu neboli Torta Caprese al limone


Rozpis na kulatou otevírací formu s pantem o průměru 23 centimetry.

  • 200 g oloupaných mandlí
  • 200 g bílé čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 60 ml čerstvé šťávy z citronu
  • 50 ml citronového likéru Limoncello nebo mandlového Amaretto nebo Barbero
  • 50 g bramborového škrobu 
  • 15 g strouhané kůry z citronu - cca ze 3 ks
  • 5 vajec
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


 Jak na to  

- mandle bez slupky rozsekat s 50 g cukru nadrobno, čokoládu také rozsekat nadrobno
- mandle smíchat s čokoládou, škrobem, solí, práškem do pečiva, citronovou kůrou
- vmíchat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a Limoncello
- dobře ušlehat vejce se zbývajícím cukrem
- po částech je lehce vmíchat do mandlové směsi
- ve vymazané a vysypané formě péct 60 minut při 170 °C
- ve vypnuté pootevřené troubě nechat 15 minut dojít
.

Vláčný voňavý tradiční citronovomandlový dort, pocházející z ostrova Capri.
Jedná se o bílou variantu klasického čokoládového.

 
Příprava

  • Bílou čokoládu odložíme na zhruba 15 minut do lednice.
  • Ztuhlou ji nadrobno nakrájíme nožem nebo rozsekáme v robotu.
    Ovšem před použitím robotu ji stejně rozřežeme na menší kousky, aby se robot nepoškodil.
    Zvlášť, pokud ji máme hodně ztuhlou.

  • Na mírném plameni rozpustíme máslo.
  • Vypneme, odstavíme.

  • Nastrouháme kůru z dobře omytých citrónů.
  • Strouháme jen vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká.

  • Mandle spaříme a odstraníme z nich slupky.
  • V širším nižším hrnci přivedeme vodu k varu, vsypeme do ní mandle, vypneme.
    Po minutě scedíme, slupka se od jádra uvolní, půjde lehce sloupnout.

    Jádra necháme na utěrce uschnout.
    Smícháme je s 50 gramy cukru a v robotu je rozsekáme nadrobno.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C. 

Otevírací formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Pokud dort připravujeme jako bezlepkový, místo mouky použijeme bramborový škrob nebo formu vyložíme pečicím papírem.


Těsto

V míse dobře promícháme rozsekané mandle a čokoládu s práškem do pečiva, solí, škrobem a citronovou kůrou.
Přimícháme rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a likér.

Do čisté mísy rozklepneme celá vejce.
Promícháme je se zbývajícími 130 gramy cukru.
Ušleháme hustou pěnu.
Při nižších otáčkách šleháme okolo 10 minut, vejce by měla zhruba 3x zvětšit objem.

Našlehaná vejce po částech lehce vmícháme do mandlové směsi.
Těsto nalijeme do formy.


Pečení

Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Po 60 minutách troubu vypneme, ale formu ještě nevyndáváme.
  • Pootevřeme dvířka, dort necháme 15 minut dojít ve vypnuté troubě dojít. 
  • Dvířka proti zavření zajistíme třeba dřevěnou vařečkou.
Upečený dort bude na povrchu lehce popraskaný, to je v pořádku.
Do úplného vychladnutí s ním manipulujeme opatrně, je křehký!
Dort Caprese servírujeme posypaný cukrem moučkou, porce můžeme na talíři ozdobit šlehačkou. 


TIP!  Pokud v průběhu pečení povrch dortu hodně tmavne, zakryjeme ho alobalem.
 







2 komentáře:

  1. Hmm vypadá krásně vlhký a určitě šťavnatý koláč :) hned bych ochutnala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je hodně vláčný a šťavnatý, prostě výborný :-).

      Vymazat