čtvrtek 7. června 2012

Chřestová polévka

Chřestová polévka s uzeným lososem


  • 500 g chřestu
  • 50 g cibule (1 menší)
  • 50 + 50 g másla
  • 200 g 31% smetany
  • kuřecí vývar nebo kostka bujónu
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g uzeného lososa


Jak na to  

- z chřestu odlomit dřevnatou část, z poloviny odkrájet špičky, stonky zbavit slupky
- špičky ponořit do 250 ml vroucí lehce osolené vody, 2 minuty povařit, vyndat, ihned zchladit, odložit pro servírování
- přilít 250 ml studené vody, osolit, 15 minut povařit slupky a odlomené dřevnaté konce
- na másle zlehka orestovat cibuli, zalít 500 ml vývaru, přidat očištěné stonky chřestu, zalít vývarem ze slupek a odřezků
- 15 minut povařit, odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo
- servírovat s oblanšírovanými špičkami chřestu, kousky uzeného lososa, lehce prošlehanou smetanou, opepřit
.

Chřest upravíme.
Na širším konci ohneme, lehce tak odlomíme dřevnatou část. Z jedné poloviny výhonků odkrájíme špičky.
Stonky zbavíme slupky.
Pomocí škrabky na brambory to jde snadno. 
Slupky ani dřevnaté konce nevyhazujeme.


Do menšího hrnce dáme vařit 250 mililitrů vody, lehce osolíme.
V momentě kdy začne vřít, přidáme špičky chřestu, 2 minuty povaříme.
Hned vyndáme a zchladíme v ledové vodě. Odložíme, použijeme při servírování.
Blanšírováním, tedy krátkým povařením s následným okamžitým zchlazením si zelenina uchová barvu, křupavost a vitamíny.

Do vroucí vody přilijeme 250 mililitrů studené vody, nasypeme slupky a dřevnaté konce chřestu. Přisolíme, zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu, 15 minut povaříme.
V jiném hrnci rozpustíme 50 gramů másla, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na mírném plameni 3 - 4 minuty promícháváme.
Zalijeme 500 mililitry kuřecího vývaru.
Pokud nemáme, rozdrobíme bujónovou kostku. Pak ale v předchozím postupu ubereme sůl.
Přilijeme zcezený vývar ze stonků a slupek, přidáme na kousky nakrájený chřest.
Na mírném ohni 15 minut povaříme.
Odstavíme, rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, přilijeme skoro všechnu smetanu. Přivedeme k varu a hned vypneme.
Malé množství smetany odložíme na dozdobení při servírování.
Na závěr vmícháme 50 gramů studeného másla.

Na každý talíř s chřestovou polévkou přidáme čerstvě mletý pepř, oblanšírované chřestové hlavičky a kousky nakrájeného uzeného lososa.
Odloženou smetanu můžeme lehce prošlehat do pěny a přidat do talířů.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat