středa 6. listopadu 2019

Plátky z pečeně se žampiony a sušenými rajčaty

Plátky z vepřové pečeně se žampiony a sušenými rajčaty


  • 1000 g vepřové pečeně
  • 400 g konzervovaných plátků žampionů
  • 190 g konzervovaných sušených sekaných rajčat
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 6  polévkových lžic hladké mouky
  • 2 větší stroužky česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat scezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.

Orestování cibule

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
V pánvi rozehřejeme tři polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla.
Nasypeme cibuli.
Okolo deseti minut ji na mírném plameni promícháváme do lehkého zabarvení.
Orestovaná kolečka cibule přendáme i s tukem do pekáče nebo pečicí mísy.
Ideální je stáhnout vše do pekáče stěrkou.


Příprava masa

  • Vepřovou pečeni opláchneme studenou vodou a osušíme.
  • Rozkrájíme ji na jeden až jeden a půl centimetru silné plátky.
    Každý paličkou nebo rukou lehce naklepeme.

  • Aby se plátky při tepelné úpravě nekroutily, nařízneme je po obvodu na třech až čtyřech místech do hloubky zhruba půl centimetru.
  • Z obou stran je osolíme a opepříme.

  • Do hlubokého talíře nasypeme šest polévkových lžic hladké mouky.
  • Plátky v ní obalíme.
    Nad talířem je oklepeme, aby opadla nepřichycená mouka.


Orestování plátků

Ve větší pánvi rozehřejeme pět polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla.
Moukou obalené plátky zprudka krátce z obou stran orestujeme do hněda.
Orestované plátky poskládáme na cibuli do pekáče.
Pokud máme malou pánev a musíme tak plátky restovat na několikrát, hlídáme, aby se nepřipalovala mouka odpadlá z plátků! V případě potřeby pánev omyjeme a pokračujeme s novým tukem v restování.

Na pánev po restování plátků nalijeme 300 mililitrů vývaru.
Necháme chvíli stát, uvolní se přípeky ze stěn pánve.
Ty dodávají chuť a barvu.
Pro případ, že nemáme vývar, povaříme ve 300 mililitrech kostku bujonu. Samozřejmě ale, že můžeme na podlití použít i čistou vodu.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

  • Oloupané plátky česneku utřeme nebo prolisujeme.
  • Plátky v pekáči posypeme česnekem a zarovnanou čajovou lžičkou kmínu.
    Přilijeme k nim vývar z pánve.
    Stěrkou také důkladně stáhneme všechny přípeky ze stěn pánve.

  • Pekáč zakryjeme.
  • Vložíme ho do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách teplotu stáhneme na 170 °C.
  • Pečeme dalších 30 minut.
    Zkontrolujeme, pokud jsou plátky měkké, vyndáme z trouby.
    V případě, že plátky ještě nejsou měkké, vrátíme je na 10 až 15 minut zpět do trouby.


Dokončení

  • Žampiony z konzervy vysypeme do cedníku.
  • Necháme je dobře vykapat.

  • Měkké plátky přendáme z pekáče do širšího hrnce.
  • Do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody, promícháme a přilijeme k plátkům do hrnce.
    Stěrkou také stáhneme všechny přípeky ze stěn i dna pekáče.
    Do hrnce přidáme scezené plátky žampionů.
    Vidličkou přímo z konzervy vmícháme konzervovaná sušená sekaná rajčata.
    Malé množství oleje, které na vidličce s rajčaty také přidáváme je žádoucí.

  • Na mírném plameni okolo dvou minut povaříme.
  • Podle potřeby přisolíme.

Plátky podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, hranolky, rýží, zeleninovým salátem, pečivem...


TIP!  Stejně můžeme připravit plátky hovězí. V tom případě ale prodloužíme dobu pečení. Pro změknutí plátků budeme muset 15 až 20 minut přidat.
 




Žádné komentáře:

Okomentovat