středa 6. listopadu 2019

Plátky z pečeně se žampiony a sušenými rajčaty

Plátky z vepřové pečeně se žampiony a sušenými rajčaty


  • 1000 g vepřové pečeně
  • 400 g konzervovaných plátků žampionů
  • 190 g konzervovaných sušených sekaných rajčat v oleji
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 6  polévkových lžic hladké mouky
  • 2 větší stroužky česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř

Jak na to  

- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat zcezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.

Orestování cibule

Je fajn restovat současně, na jedné pánvi cibuli a na druhé maso. 
Pokud to ale takto provést nelze, jako první připravíme cibuli.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
V pánvi rozehřejeme tři polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla.
Nasypeme cibuli, okolo deseti minut na mírném plameni restujeme do lehkého zabarvení.
Občas promícháme.

Orestovaná kolečka cibule přendáme i s tukem do pekáče nebo pečicí mísy.
Ideální je stáhnout do pekáče vše stěrkou.


Orestování masa

Vepřovou pečeni opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na přibližně jeden a půl centimetru silné plátky.
Každý paličkou nebo rukou lehce naklepeme.

Kraje po obvodu mírně nařízneme, aby se plátky nekroutily.
Stačí tak půlcentimetrový řez.
Z obou stran osolíme a opepříme.

Ve větší pánvi rozehřejeme pět polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla.

Do hlubokého talíře nasypeme šest polévkových lžic hladké mouky.
Plátky v ní obalíme.
Nad talířem je oklepeme, aby opadla nepřichycená mouka.

Obalené plátky zprudka krátce z obou stran orestujeme do hněda.
Pokud máme malou pánev a musíme tak plátky restovat na několikrát, hlídáme, aby se nepřipalovala mouka odpadlá z plátků! 
V případě potřeby pánev omyjeme a pokračujeme s novým tukem v restování.

Orestované plátky poskládáme do pekáče na cibuli.
Posypeme je zarovnanou čajovou lžičkou kmínu.

Na pánev po restování plátků nalijeme 300 mililitrů vývaru.
Pokud ho nemáme k dispozici, můžeme povařit kostku bujonu ve 300 mililitrech vody nebo použít čistou vodu. 
V případě přidání vody, vmícháme půl čajové lžičky soli.




Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Oloupané plátky česneku utřeme nebo prolisujeme, přidáme je na maso.

Do pekáče k masu přilijeme vývar z pánve.
Stěrkou důkladně stáhneme všechny přípeky na stěnách pánve.

Pekáč zakryjeme, vložíme do rozehřáté trouby.
Po 10 minutách teplotu stáhneme na 170 °C.

Pečeme dalších 30 minut.
Zkontrolujeme, pokud jsou plátky měkké, vyndáme z trouby.
V případě, že nejsou měkké, vrátíme na 10 až 15 minut do trouby. 


Dokončení

Žampiony z konzervy vysypeme do síta.
Necháme je vykapat.

Měkké plátky přendáme z pekáče do širšího hrnce.
Do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody, promícháme a přilijeme k plátkům do hrnce.
Stěrkou také stáhneme všechny přípeky ze stěn i dna pekáče.
 
Do hrnce přidáme zcezené plátky žampionů.
Vidličkou přímo z konzervy vmícháme konzervovaná sušená sekaná rajčata.
Malé množství oleje, které na vidličce s rajčaty také přidáváme je žádoucí.
Pouze pokud nemáme moc kvalitní a ve sklence nebo konzervě je oleje více než rajčat, obsah před přidáním zcedíme přes síto.

Na mírném plameni okolo dvou minut povaříme.
Podle potřeby přisolíme.

Podáváme s opečeným nebo vařeným bramborem, hranolky, rýží, zeleninovým salátem, pečivem...



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat