pátek 12. prosince 2014

Sójové kostky s mraženou zeleninou

Sójové kostky s mraženou mexickou zeleninou


  • 100 g sójových kostek (např. Bonavita, Country Life)
  • 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 2 střední cibule
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 200 ml dobrého kečupu
  • 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
  • sůl, pepř

Jak na to  

- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině zcedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírno povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.

Bezmasý rychlý oběd nebo večeře.


Příprava sójových kostek

Sójové kostky zcela zalijeme vodou, necháme je alespoň jednu hodinu máčet.
Pokud budeme připravovat k večeři, ráno před odchodem do práce namočíme, dáme do lednice.

Měkkou sóju zcedíme a následně vyždímáme.
Rukou nebo v cedníku mačkáme obrácenou polévkovou lžící.
Dáme zpět do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla hladina 1 centimetr nad sójou.

Přivedeme k varu, zmírníme teplotu.
Přidáme rozdrobenou kostku bujonu, nezakryté 5 minut povaříme.


Uvaření

Cibuli a celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

V hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo, přisypeme cibuli a řapíkatý celer.
Na mírném plameni okolo 8 minut restujeme.
Mícháme.

Přidáme uvařenou sóju i s vodou, ve které se vařila.
Vmícháme koření Tandoori Masala a 2 utřené stroužky česneku.
Po pár vteřinách přilijeme 3 polévkové lžíce sójové omáčky a kečup.

Přivedeme k varu, teplotu stáhneme, 3 minuty povaříme.
Přidáme nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povaříme.

Na závěr vmícháme jeden stroužek utřeného česneku, podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s bramborem nebo rýží nebo pečivem.



 Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. pouzitiemrazenej zeleniny pokazi kazde jedlo, kaslite na mrazene a varte z toho co je prave cerstve.
    Taktiez nemam rad ne-autenticku kuchynu. Nabuduce pouzijem masalu na pizzu? Co tak do vepro knedlo zelo??

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc jedle,taky jsem si koupila sojové kostky,takže vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že tahle rychlovka přijde vhod. Uvítám, když pak napíšete! Díky!

      Vymazat