úterý 14. května 2013

Minutová vepřová plec

Vepřová plec minutová


  • 1000 g vepřové plece
  • 1/2 polévkové lžíce sádla (15 g)
  • 2 cibule (cca 200 g)
  • 2 nohy řapíkatého celeru (cca 60 g)
  • kousek zázvoru (cca 30 g)
  • 5 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku (35 g)
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička pepře
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • špetka chilli - nemusí být
  • 5 polévkových lžic sójové omáčky (50 ml)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce bramborového škrobu (15 g)


Jak na to
 

- kostky masa krátce opéct na rozpálené suché pánvi
- nandat do pekáče, přidat sádlo, koření, rajčatový protlak, cibuli, česnek, zázvor a řapíkatý celer
- smíchat 400 ml studené vody, sójovou omáčku a Solamyl
- zalít maso, promíchat, přidat bobkové listy
- zakrýt, péct 60 minut na 190 °C
.


Proč minutová? Protože příprava zabere maximálně 10 minut práce. Zbytek obstará trouba bez naší asistence!

Zapneme troubu, nastavíme na 190 °C.

Na sporáku rozpálíme na sucho pánev.
Maso rychle nakrájíme na kostky o hraně 2,5 - 3 centimetry. Průběžně dáváme na pánev, promícháváme, aby se ze všech stran zatáhlo a lehce opeklo.
Za 4 - 5 minut by mělo být hotové, přendáme do pekáče nebo zapékací mísy, přidáme 1/2 polévkové lžíce sádla.
Mísa by měla být širší, ideální je, pokud jsou kostky masa vedle sebe a ne ve vrstvách.


Vmícháme papriku, pepř, sůl, cukr a eventuálně na špičku nože chilli.
Přidáme rajčatový protlak.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky, zázvor oškrábeme a nastrouháme. Řapíkatý celer rozkrájíme na zhruba centimetr a půl dlouhé kousky.
Vše přidáme do pekáče/mísy.
Smícháme 400 mililitrů studené vody se sójovou omáčkou, ve směsi důkladně rozmícháme bramborový škrob.
Nalijeme k masu.




Promícháme, na povrch položíme bobkové listy, zakryjeme víkem nebo dobře utěsníme alobalem a vložíme do trouby.
A na 60 minut můžeme kuchyň opustit.
Pokud tedy máme připravenou přílohu.
Po hodině vyndáme z trouby a můžeme podávat. Nebo sundáme víko/alobal a ještě 10 - 15 pečeme nezakryté, sos se zredukuje, zhoustne.

Jako příloha se hodí cokoli.
Od pečiva, přes rýži, knedlíky, brambory až po těstoviny. 




TIP!  Samozřejmě, že můžeme tento typ přípravy použít i pro jiná masa. Upravíme pouze dobu pečení. Drůbežímu bude stačit kolem 35 minut. Naopak hovězímu zhruba 30 minut přidáme.

TIP!!  Pokud bychom přípravě chtěli věnovat pár minut navíc, vyplatí se cibuli před přidáním k masu orestovat na mírném ohni dozlatova. Nebo můžeme použít cibuli předsmaženou a minutku naopak ušetřit :-)

TIP!!!  Ideální pro přípravu v Remosce!

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat