úterý 9. října 2012

Zapečený pórek

Pórek zapečený se sýrem s modrou plísní, smetanou a s ořechy


  • 300 g pórku
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 20 g dijonské hořčice (2 čajové lžičky)
  • 50 g sýru s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort)
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 10 g másla
  • sůl, pepř

Jak na to  

- pórek nakrájet na půlcentimetrová kolečka, nasypat do máslem vymazaného pekáčku, osolit, opepřit
- zalít smetanou rozmíchanou s dijonskou hořčicí
- posypat nakrájeným sýrem a nastrouhanými jádry ořechů
- péct 10 minu při 200 °C a 25 minut při 180 °c
.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Bílou a světlezelenou křehkou část pórku nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
Měli bychom mít zhruba 300 gramů.
Dáme do síta nebo cedníku a důkladně pod tekoucí vodou propláchneme, aby se vyplavily všechny nečistoty schované mezi listy.
Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, nasypeme pórek, osolíme a opepříme.
Ve smetaně rozmícháme dijonskou hořčici, přilijeme do mísy.
Sýr pokrájíme na kostičky a nasypeme na pórek.
Zasypeme nastrouhanými jádry vlašských ořechů.  
Vložíme do rozehřáté trouby, po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a přibližně 25 minut zapékáme dozlatova.
Zapečený pórek se výborně hodí jako příloha k masům.
Nebo podáváme samostatně jako předkrm.







Přejít na seznam receptů 

2 komentáře: