pondělí 29. října 2012

Mexická polévka

Rychlá mexická polévka



  • 425 ml fazolí  (1 konzerva)
  • 425 ml kukuřice (1 konzerva)
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 1 střední cibule (cca 150 g)
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla (1 čajová lžička)
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • pálivé papričky jalapeños nebo mleté chilli
  • čerstvý koriandr, zakysaná smetana, tortila - na ozdobu, nemusí být


Jak na to  

- zcedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.

Cibuli nakrájíme na kostičky, fazole a kukuřici slijeme přes cedník, necháme okapat. Jalapeños zbavíme jadérek, nakrájíme na proužky.
Ze zcezených fazolí i kukuřice odebereme 2 polévkové lžíce, odložíme.
Použijeme v závěru vaření a při servírování.
Pokud nemáme drůbeží vývar, povaříme kostku bujónu v 1000 mililitrech vody.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme cibuli, na mírném ohni necháme za občasného promíchání 4 - 5 minut zesklovatět.
Přisypeme pokrájené jalapeños.
Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Pro lehce pikantní chuť postačí půlka jedné papričky.
Okořeníme koriandrem, promícháme, přidáme zcezenou kukuřici a fazole.
Okolo 4 minut promícháváme. 


Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 vteřin restujeme.
Osolíme, opepříme, nalijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty.
Zalijeme vývarem, přivedeme k varu.
Zakryté poklicí na mírném ohni 15 minut povaříme.
Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme. 
Přidáme polovinu z odložených fazolí a kukuřice, zakryjeme poklicí, necháme pět minut rozležet. Už nevaříme.

Podáváme s kousky opečené tortily a čerstvými lístky koriandru.
Do každé porce přidáme malé množství fazolí, kukuřice a pro milovníky ostrého posypeme na kolečka pokrájenými jalapeños.
Chuť polévky také dobře doplní kopeček zakysané smetany.
                                                                               
                                                                                                                                

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Jednoduchá velice svěží polévka. Dnes budu opět vařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se stala oblíbenou! Děkuji.

      Vymazat
  2. Mám teď období, kdy mi strašně chutná chilli con carne, takže tohle musím určitě vyzkoušet! Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat