pondělí 29. října 2012

Mexická polévka

Rychlá mexická polévka



  • 425 ml fazolí  (1 konzerva)
  • 425 ml kukuřice (1 konzerva)
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 konzerva)
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 1 střední cibule (cca 150 g)
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 10 g másla (1 čajová lžička)
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • pálivé papričky jalapeños nebo mleté chilli
  • čerstvý koriandr, zakysaná smetana, tortila - na ozdobu, nemusí být


Jak na to  

- zcedit fazole a kukuřici, odebrat 2 polévkové lžíce
- cibuli zesklovatět na oleji, přidat fazole a kukuřici, jalapeños, koriandr, 4 minuty restovat
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, vlít rajčata
- zalít vývarem, 15 minut povařit, rozmixovat, vmíchat část odložených fazolí a kukuřice, vypnout
- nechat 5 minut pod poklicí rozležet
.

Cibuli nakrájíme na kostičky, fazole a kukuřici slijeme přes cedník, necháme okapat. Jalapeños zbavíme jadérek, nakrájíme na proužky.
Ze zcezených fazolí i kukuřice odebereme 2 polévkové lžíce, odložíme.
Použijeme v závěru vaření a při servírování.
Pokud nemáme drůbeží vývar, povaříme kostku bujónu v 1000 mililitrech vody.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme cibuli, na mírném ohni necháme za občasného promíchání 4 - 5 minut zesklovatět.
Přisypeme pokrájené jalapeños.
Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout. Pro lehce pikantní chuť postačí půlka jedné papričky.

Okořeníme koriandrem, promícháme, přidáme zcezenou kukuřici a fazole.
Okolo 4 minut promícháváme. 


Vmícháme rajčatový protlak a ještě 20 vteřin restujeme.
Osolíme, opepříme, nalijeme celý obsah konzervy se sekanými loupanými rajčaty.

Zalijeme vývarem, přivedeme k varu.
Zakryté poklicí na mírném ohni 15 minut povaříme.
Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme. 
Přidáme polovinu z odložených fazolí a kukuřice, zakryjeme poklicí, necháme pět minut rozležet.
Už nevaříme.

Podáváme s kousky opečené tortily a čerstvými lístky koriandru.
Do každé porce přidáme malé množství fazolí, kukuřice a pro milovníky ostrého posypeme na kolečka pokrájenými jalapeños.
Chuť polévky také dobře doplní kopeček zakysané smetany.
                                                                               
                                                                                                                                

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Jednoduchá velice svěží polévka. Dnes budu opět vařit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám teď období, kdy mi strašně chutná chilli con carne, takže tohle musím určitě vyzkoušet! Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat