pátek 31. srpna 2012

Gulášová polévka

Gulášová polévka


  • 350 g hovězí kližky nebo krku
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 2 střední cibule (cca 280 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 střední brambory (cca 250 g)
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky (40 g)
  • 1500 ml hovězího vývaru
  • 1 vrchovatá polévková lžíce rajčatového protlaku (30 g)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 2 čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1/2 kávové lžičky kmínu


Jak na to  

- na sádle/oleji nechat povolit slaninu, orestovat s cibulí
- krátce a zprudka osmahnout maso, podusit ve vlastní šťávě do vyvaření vody
- vmíchat protlak, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a papriku
- podlít, dusit doměkka, promíchávat, podle potřeby podlévat
- vodu vyvařit na tuk, nasypat mouku, opražit
- zalít vývarem, přidat pokrájené brambory a majoránku
- povařit do změknutí brambor
.

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na velmi malé kostky, tak 1x 1 centimetr.
Cibuli a slaninu pokrájíme na drobné kostičky, stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.
Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, svaříme v 1500 mililitrech vody 1 a půl kostky bujonu.


V hrnci rozehřejeme sádlo/olej, přidáme slaninu, necháme minutu rozpouštět.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni za občasného promíchání restujeme 10 - 15 minut dorůžova.
 


Zvýšíme teplotu, zprudka a krátce orestujeme maso.
Povrch se zatáhne, šťáva zůstane uvnitř, maso bude chutnější a šťavnatější.
Teplotu zmírníme, promícháváme do vyvaření vody, kterou maso pustilo.
Na dně hrnce zbude pouze tuk.



Vmícháme utřený česnek a po chvilce také rajčatový protlak. 10 - 15 vteřin restujeme.
Přisypeme mletý pepř, majoránku, mletou papriku, kmín a sůl.
Podlijeme 200 - 250 mililitry horké vody.
Maso by nemělo být úplně ponořené.
Snížíme teplotu, promícháme, zakryjeme poklicí. Dusíme do změknutí masa.
Po chvilkách kontrolujeme a podle potřeby podléváme horkou vodu.
Stačí málo, vždy maximálně 50 mililitrů.
Za 40 - 80 minut bude maso měkké. Za tu dobu bychom měli  3x - 5x podlít.
Pokud je maso stále tuhé, samozřejmě dobu vaření prodloužíme. U hovězího hodně záleží na druhu a stáří krávy/býka.
Maso by se ale nemělo úplně rozpadat, musíme počítat s tím, že se bude ještě 15 - 20 minut vařit po přidání brambor.
Jakmile je maso měkké, odkryjeme poklici a za stálého míchání necháme vydusit vodu, na dně hrnce zbude opět pouze tuk.
Přisypeme mouku, 2 - 3 minuty promícháváme.




Za stálého míchání zalijeme 1500 mililitry vlažného vývaru.
Přidáme na kostky nakrájené syrové brambory a ještě 1 čajovou lžičku majoránky.
Brambory bychom měli oloupat a nakrájet ke konci dušení masa, tedy chvilku před přidáním do hrnce. Pokud by byly oloupané delší dobu na vzduchu, zhnědly by. A dlouhým namočením ve vodě ztrácejí chuť, škrob a vitamíny.
Vaříme zakryté na mírném ohni do změknutí brambor.
Za 15 - 20 minut budou akorát.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme nebo připepříme.
Pro pikantnější chuť můžeme jednotlivé porce posypat špetkou pálivé papriky.
Podáváme s chlebem nebo pečivem.





 Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Konecne vidim recept na perfekny gulas tak ako ho robila moja mamina! Ja vsak pridam 1 lyzicku stiplavej madarskej papriky. Zboznujem Vas blog, dobre recepty a fotografie su prekrasne!
    Kamila

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný recept. Dělám sice trochu jinak, ale výsledek by mohl být podobný, a to nejlepší gulášovka na světě :D Dávám podstatně víc mleté papriky, klidně celý sáček a rovnou k tomu půl lžičky pálivé. Mňam. :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro,
      děkuji :), souhlasím, že domácí gulášovka je ta nejlepší! Určitě může být papriky více, tím se nic nezkazí.

      Vymazat
  3. Děkuji za výborný recept, sklidila několik pochval. Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kamilo, moc děkuji za milý komentář! Mám velkou radost, že chutnalo!!!

      Vymazat