pondělí 3. října 2011

Povidlník

Povidlník


Rozpis pro kulatou dortovou formu o průměru 26 centimetrů.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 400 g cukru moučky
  • 200 g povidel
  • 200 ml 12% smetany 
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 čajová lžička badyánu
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s cukrem, sodou, kakaem, skořicí a badyánem
- dobře promíchat s mlékem, smetanou, povidly, vejcem a žloutkem, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 45 minut při 180 °C
- rozkrojit, natřít povidly, pokrýt čokoládovou polevou
.

Výborný vláčný moučník z kategorie rychlých příprav. 
Vše smíchat, dát do formy, upéct.


Příprava

V hrnku na mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Formu potřeme olejem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Mouku, která se nepřichytila na stěny formy vyklepeme, vyhodíme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

Do hrnku nalijeme mléko, smetanu a rum.
Přidáme vejce a žloutek, vidličkou prošleháme.

  • V míse nejdříve smícháme prosetou mouku s cukrem, sodou, kakaem, skořicí a badyánem.
  • Přidáme mléko se smetanou, rumem a vajíčkem.
  • Nakonec vmícháme povidla a vychladlé rozpuštěné máslo.
  • Těsto dobře promícháme a naplníme do formy.


Pečení

Pečeme přibližně 45 minut.
Zkontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do středu, pokud je po vytažení čistá, bez nalepeného těsta, je hotovo.

Povidlník po vyndání z trouby propíchneme na několika místech párátkem nebo špejlí, aby unikla pára.
Přendáme ho z formy na mřížku, necháme zcela vychladnout.


Dozdobení

Po úplném zchladnutí můžeme povidlník 1x nebo 2x rozříznout, naplnit povidly nebo dortovým krémem nebo Nutellou.
Na povrchu ho pak můžeme dozdobit polevou čokoládovou nebo citronovou.
Další variantou je rozmíchat zakysanou smetanu s cukrem moučkou a povrch povidlníku polít.


TIP!  Pokud máme povidla tužší, odebereme z uvedeného celkového množství mléka přibližně 100 mililitrů, smícháme s povidly a za stálého míchání lehce zahřejeme.
Do těsta je přidáme až po vychladnutí!

Žádné komentáře:

Okomentovat