středa 14. ledna 2015

Dálmácké čufty

Dálmácké čufty



Na čufty

  • 1000 g mletého masa (750 g hovězího zadního a 250 g vepřové plece)
  • 50 g strouhanky (3 polévkové lžíce)
  • 3 vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř


Na omáčku

  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 50 g mrkve (1 střední)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 větší stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře 
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl, pepř


Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 12 koulí, zploštit, obalit v hladké mouce, zprudka rychle opéct, odložit
- osmahnout cibuli, přidat mrkev a česnek
- vmíchat rajčatový protlak, přilít rajčata, vmíchat sůl, pepř, skořici a tymián
- přilít 1 litr horké vody, přidat bobkové listy, nové koření a celý pepř
- přivést k varu, přidat osmahnuté čufty, 25 minut na mírném ohni povařit
- na závěr vmíchat rozkrájené kyselé okurky a scezený sterilovaný hrášek, dochutit
.

čtvrtek 8. ledna 2015

Lilek v curryčesnekovém sosu

Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


Základ

  • 500 - 600 g lilku (1 střední)
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • jarní cibulka
  • olivový olej


Sos

  • 3 filátka ančoviček
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty


Jak na to  

- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.

úterý 6. ledna 2015

Masovohoubová směs na těstoviny

Masovohoubová směs na těstoviny


Rozpis je na přibližně 400 g těstovin.

  • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
  • 150 ml sterilovaných sekaných rajčat
  • 150 ml červeného vína
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 10 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší stvol řapíkatého celeru
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • parmazán
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- namočit houby
- na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
- zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
- přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
- nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
- vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
.

sobota 3. ledna 2015

Losos zapečený se sýrovou krustou

Losos zapečený se sýrovou krustou podle Mary Berry


  • 600g filet z lososa
  • 125 g sýru Philadelphia 
  • 50 g parmazánu
  • 25 g strouhanky (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá kůra z 1 citronu
  • zelená petrželka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- jednotlivé porce lososa osolit, opepřit, potřít olivovým olejem
- položit do pekáčku na pečicí papír kůží dolů
- smíchat sýr Philadelphia s utřenými stroužky česneku a nastrouhanou kůrou z citronu, jemně osolit a opepřit
- směs natřít na jednotlivé porce
- posypat strouhaným parmazánem smíchaným se strouhankou a nasekanou petrželkou
- péct 13 - 15 minut při 200 °C
.

neděle 28. prosince 2014

Gougères

Gougères neboli sýrové jednohubky z odpalovaného těsta


  • 400 ml vody
  • 160 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
  • 4 větší vejce
  • 1  čajová lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • zelená petrželka

Jak na to  

- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.