pondělí 6. května 2013

Kuře Cacciatore

Kuře Cacciatore


  • 800 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
  • 800 g sekaných konzervovaných rajčat 
  • 150  - 200 g Mascarpone
  • 100 g cibule červené nebo bílé (1 střední)
  • 20 - 30 ks černých vypeckovaných oliv
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- zlehka orestovat nakrájenou cibuli, přidat česnek, sekaná rajčata a cukr, 20 minut povařit
- plátky kuřecího osolit, opepřit, zprudka opéct
- do rajčatové směsi vmíchat Mascarpone, olivy a bazalku
- část omáčky nalít do pekáčku, naskládat orestované maso, zalít zbytkem omáčky
- péct na 200 °C po dobu 30 až 40 minut
.

pátek 3. května 2013

Pečené bylinkové brambory

Tymiánové brambory pečené ve vývaru


  • 600 g brambor (6 - 7 středních)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 80 g másla
  • 10 g čerstvého tymiánu nebo oregana, rozmarýnu, petrželky...
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- omyté brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech ho propíchnout
- péct na 180 °C 30 - 40 minut 
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct 15 až 20 minut do zlatova
.

čtvrtek 2. května 2013

Adobo

Adobo - filipínská úprava vepřového masa


  • 1000 g vepřové plece
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 25 g třtinového cukru
  • 12 větších stroužků česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.

středa 1. května 2013

Petrželový salát

Salát z petrželové natě s římským salátem, cibulí a kapary


  • 100 g listů zeleného salátu - římský, ledový, polníček...
  • 40 g čerstvé petrželové natě
  • kapary ve slaném nálevu (2 - 3 polévkové lžíce)
  • červená cibule
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • pepř
  • parmazán, nebo kozí sýr nebo tvrdý sýr nebo mozzarella... nemusí být


Jak na to
 

- smíchat petrželovou nať s pokrájenými listy salátu
- posypat proužky cibule, přidat kapary, šťávu z citronu a olivový olej
- opepřit čerstvě mletým pepřem
- ev. přidat plátky parmazánu nebo kostičky gorgonzoly, kozí sýr...
.

Kuře po kavkazsku

Kuře po kavkazsku


  • 1000 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky nebo vykostěné kuře)
  • 400 g  30% smetany (2 kelímky)
  • 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 60 g mletých jader vlašských ořechů (z 12 větších kusů)
  • 50 g másla
  • 20 - 30 ml citronové šťávy
  • 10 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • sůl, pepř 


Jak na to
 

- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.

pátek 19. dubna 2013

Cuketa na kari

Cuketa na kari


  • 600 - 700 ks mladých cuket (cca 5 ks)
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat 
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 20 g zázvoru  
  • 6 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 vrchovaté čajové lžičky kari koření
  • 1 polévková lžíce cukru krupice nebo krystalu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- zlehka orestovat cibuli, přidat česnek a strouhaný zázvor
- přidat cuketu nakrájenou na kolečka, osmahnout, 
- vmíchat kari, sůl, pepř, cukr
- vlít konzervovaná rajčata, 8 - 10 minu povařit
.

sobota 13. dubna 2013

Plněný lilek Imam Bayildi

Plněný lilek - variace na Imam Bayildi


Základ

  • 3 lilky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl


Náplň

  • 350 g cherry rajčat
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g červené silnostěnné papriky (1/2 velké)
  • 80 g mozzarelly
  • 60 g zelené papriky (1 větší)
  • 60 g rajčatového protlaku (4 čajové lžičky)
  • 30 g piniových oříšků (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml citronové šťávy (cca z půlky citronu)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje 
  • 6 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • hrst zelené petrželky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- lilky podélně rozpůlit a vydlabat, obě části posolit a nechat vypotit
- zprudka opéct vypocené lilkové loďky 
- opražit piniové oříšky
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat papriky, rajčata, lilkovou dužninu, cukr, česnek a skořici
- osolit a opepřit, nechat vydusit šťávu
- vmíchat rajčatový protlak, citronovou šťávu, mozzarellu, oříšky a petrželku
- směsí naplnit lilky, naskládat na plech, podlít 200 ml vody
- zapéct 30 minut
.