úterý 9. října 2012

Povidla

Švestková povidla - nemíchaná

Švestky připravíme den předem, přes noc je necháme naložené v cukru, rumu a octu!


  • 2500 g švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 200 ml octa
  • 100 ml rumu


Jak na to  

- švestky vypeckovat, zalít octem, zasypat cukrem, zakrýt, nechat přes noc máčet
- péct nezakryté 5 hodin při 150 °C, nemíchat
- v případě potřeby po 5 hodinách pečení na mírném plameni povařit do požadovaného zhoustnutí
- naplnit do sklenic, zavíčkovat
- na 10 - 15 minut postavit víčkem dolů
.

Obalované houby

Obalované bedly a tip na Houbovou slámu


  • čerstvé bedly
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení

  
Jak na to  

- očištěné klobouky bedel/hub obalit v trojobalu
- smažit z obou stran na sádle/oleji dozlatova
.

pondělí 8. října 2012

Pomazánka z Moravanky

Pomazánka z Moravanky


  • 330 g sterilované zeleninové směsi Moravanka
  • 300 g měkkého salámu vcelku, např. Gothaj, šunkový, kvalitní špekáčky...
  • 200 g pomazánkového másla
  • 120 g cibule (1 středně velká)
  • 3 vrchovaté čajové lžičky majonézy
  • 1 - 2 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Jak na to  

- zeleninu scedit, nechat okapat, feferonku rozříznout odstranit zrníčka
- salám pokrájet, společně se zeleninou nasekat/namlít/nastrouhat
- smíchat s jemně rozkrájenou cibulí, pomazánkovým máslem, hořčicí a majonézou, osolit, opepřit
.

neděle 7. října 2012

Pórková polévka

Pórková polévka


  • 250 g brambor 
  • 200 g očistěného pórku
  • 100 g 12% smetany 
  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • 31% smetana, parmazán a krutonky pro servírování


Jak na to

- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.

čtvrtek 4. října 2012

Skladování česneku

Skladování česneku vázáním a návod na výrobu AGE - Aged Garlic Extract



Jak na to  

- zbytky stonků protáhnout provázkem, jeden konec nechat 10 - 15 cm dlouhý
- u první palice na provázku udělat očko, zavěsit na skobu
- navazovat od shora další palice
- zavěsit do chladnější tmavé suché místnosti
.

pátek 14. září 2012

Vlašské medové řezy

Vlašské medové řezy neboli Nebe v hubě

Řezy připravíme 1,5 až 2 dny předem, musí se rozležet a změknout!


Rozpis pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů, ideálně nízký.
Je fajn mít k dispozici plechy dva.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 65 g medu (2 polévkové lžíce)
  • 6 g jedlé sody bicarbony (2 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce rumu  (2+1)
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka 
  • 1 vanilkový cukr


Medový griliáš

  • 400 g jader vlašských ořechů
  • 130 g másla
  • 100 g medu (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr


Krém

  • 600 ml mléka
  • 400 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu


Jak na to

- z uvedených surovin zpracovat těsto, dát na 20 minut do chladna 
- vyválet 2 stejné placky velikosti plechu 
- na pánvi připravit ořechovou směs a potřít s ní jednu placku
- obě placky upéct dozlatova
- uvařit kaši z mouky, mléka a bramborového škrobu, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem a postupně vmíchat zchladlou kaši
- placku bez ořechů potřít rumem, nanést krém a přikrýt plackou s ořechy
- nechat 2 dny v chladu změknout
.

čtvrtek 6. září 2012

Smetanový nepečený ovocný dort

Smetanový nepečený jahodový dort


Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 600 g 15% zakysané smetany (3 kelímky)
  • 400 g 33 - 40% smetany (2 kelímky)
  • 80 - 100 ks dětských piškotů
  • 10 - 15 ml likéru, nejlépe mandlového, např. Amaretto, Barbero
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce cukru moučky
  • 1/2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • jahody nebo meruňky, broskve, borůvky...


Jak na to  

- dno formy pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- lehce pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout v lednici
.