Základ
- 1200 g hovězí kližky
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru nebo kostka bujonu povařená v 500 ml vody
- 400 g celeru
- 250 g cibule (2 větší)
- 70 g špeku nebo slaniny bez kůže
- 50 g medu (2 polévkové lžíce)
- 50 ml balzamikového octa
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 2 čajové lžičky rozmarýnu
- 1 čajová lžička tymiánu
- sůl, pepř
Šalotková příloha
- 500 ml vývaru nebo kostka bujonu povařená v 500 ml vody
- 350 g šalotek
- 30 g másla
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Jak na to
- maso stáhnout provázkem, na rozehřátém oleji zprudka zatáhnout ze všech stran
- odložit do pekáče, osolit, opepřit
- lehce vypražit špek, přendat k masu
- cibuli a celer osmahnout, odstavit, vmíchat rozmarýn a tymián, nasypat k masu
- na pánev nalít vývar, nechat chvíli stát pro uvolnění výpeku
- přilít víno smíchané s medem a balzamikovým octem, nalít k masu
- péct cca 3 hodiny, zpočátku při 180 °C, po hodině teplotu snížit na 150 °C
- maso obracet, polévat sosem
- po upečení maso zabalit do alobalu, sos propasírovat
- šalotky cca 25 minut restovat na másle a oleji, zalít vývarem, okolo 30 minut nezakryté povařit
.
- maso stáhnout provázkem, na rozehřátém oleji zprudka zatáhnout ze všech stran
- odložit do pekáče, osolit, opepřit
- lehce vypražit špek, přendat k masu
- cibuli a celer osmahnout, odstavit, vmíchat rozmarýn a tymián, nasypat k masu
- na pánev nalít vývar, nechat chvíli stát pro uvolnění výpeku
- přilít víno smíchané s medem a balzamikovým octem, nalít k masu
- péct cca 3 hodiny, zpočátku při 180 °C, po hodině teplotu snížit na 150 °C
- maso obracet, polévat sosem
- po upečení maso zabalit do alobalu, sos propasírovat
- šalotky cca 25 minut restovat na másle a oleji, zalít vývarem, okolo 30 minut nezakryté povařit
.