úterý 16. května 2023

Rohlíky sádlové

 Rohlíky tukové - s čerstvým droždím a sádlem


Rozpis je pro 10 - 12 kusů rohlíků klasické velikosti.

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 22 g droždí
  • 10 g soli 
  • 4 g cukru
  • na posyp mák, slunečnicová semínka, sezamová semínka, hrubozrnná sůl, kmín...

 
Jak na to  

- ve vlažné vodě promíchat cukr, rozdrobit droždí, nechat vzejít 
- mouku promíchat se solí, nalít vodu s vzešlým kváskem, přidat změklé sádlo, důkladně zpracovat těsto
- těsto zabalit do koule, v míse přikrýt fólií, zakrýt utěrkou, nechat 40 minut kynout
- těsto rozdělit na 8 - 12 stejně vážících dílů, každý rozválet do trojúhelníku cca 2,5 milimetry silného
- pevně zarolovat od širší strany, poválet, dát na pečicí papír na plechu
- nechat 40 - 50 minut kynout zakryté fólií a utěrkou 
- jemně postříkat vodou, posypat dle chuti
- péct v zapařené troubě 15 minut do zlatova
- nechat na mřížce vychladnout
.
 

pondělí 15. května 2023

Kuřecí rarášci

Rarášci neboli kuřecí kousky v pivním těstíčku


Základ


  • 550 - 600 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení


Těstíčko

  • 100 ml piva 
  • 45 g kukuřičného nebo bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 25 g hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 5 g soli (1 čajová lžička)
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • mletý pepř

Jak na to  

- smíchat všechny ingredience na těstíčko, prošlehat metličkou
- maso nakrájet na kousky, dobře promíchat v těstíčku
- odložit na hodinu, ale klidně i přes noc do chladna
- smažit z obou stran do zlatova
.
 

úterý 9. května 2023

Drobenkový ovocný koláč s pudinkem

Drobenkový ovocný koláč s vařeným pudinkem

Ivi, díky za recept!


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů. 


Drobenkové těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 210 g studeného másla
  • 200 g cukru krupice
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 8 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 1 větší vejce
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 10 g studeného másla a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


Pudinková náplň

  • 1000 ml mléka
  • 80 g pudinkového prášku (2 sáčky)
  • 60 - 80 g cukru krupice (3 - 4 polévkové lžíce)


Ovocná náplň

  • 600 - 1000 g čerstvého, kompotovaného nebo mraženého ovoce


Jak na to  

- v míse smíchat mouku, sůl, cukr a vanilkový cukr
- přidat na kostky pokrájené máslo, zpracovat drobenku, necelou 1/4 odebrat stranou
- k drobence přidat prášek do pečiva, promíchat, přilít lehce prokvedlané vejce, promíchat
- uvařit pudink
- na vymazaný plech nasypat drobenku z mísy, urovnat ji, nalít na ni pudink
- nandat ovoce, posypat zbytkem drobenky 
- péct 40 - 50 minut při 180 °C 
.

úterý 29. listopadu 2022

Kefírové dalamánky

Dalamánky - těsto s kefírem


Rozpis pro 8 až 10 ks.

  • 350 g kefíru
  • 320 g hladké mouky
  • 180 g žitné hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 10 g soli
  • 10 g octa
  • 10 g chlebového koření (4 g kmínu, 3 g fenyklu, 3 g koriandru)
  • 8 g cukru krupice
  • na posypání: hrubozrnnou sůl, kmín, mák, dýňová semínka...

 
Jak na to  

- do mísy prosít obě mouky, přidat koření a sůl, promíchat
- do jiné mísy nalít kefír a ocet, rozdrobit do něho droždí, to posypat cukrem nechat cca 5 minut vzejít
- do kefíru přisypávat směs mouky a koření, zpracovat vařečkou
- těsto přendat na vál, hníst 10 až 15 minut, dát do mísy, zakrýt utěrkou, nechat cca 2,5 hodiny kynout 
- nakynuté těsto vyndat z mísy, roztáhnout do válce, rozkrájet na 8 až 10 kusů
- dát na pečicí papír na plech, lehce rukou upravit, jemně postříkat, zakrýt, nechat cca 1 hodinu kynout
- ostrou žiletkou naříznout, postříkat, posypat solí a semínky, péct při 225 °C 15 - 20 minut 
.
 

středa 3. srpna 2022

Ganache jako čokoládová poleva

Ganache - čokoládová poleva na dort, cukroví nebo zákusky


Rozpis na jednopatrový dort o průměru 23 centimetrů.

  • 200 g hořké čokolády s min. 55 % obsahu kakaa
  • 200 g 33% smetany

Jak na to  

- čokoládu nalámat na kousky
- smetanu přivést k bodu varu, nalít na kousky čokolády
- vymíchat do hladka
- před zdobením nechat zchladnout na cca 30 °C
.

úterý 7. června 2022

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou

Plněné papriky neboli plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou


Papriky a masová náplň

  • 8 - 10 středních zelených paprik
  • 500 g mletého vepřového masa z plece nebo libové krkovice
  • 100 g syrové rýže
  • 2 vejce
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 malá cibule
  • sůl, pepř


Omáčka

  • 800 g sekaných loupaných rajčat (2 plechovky)
  • 100 g rajského protlaku
  • 80 g hladké mouky 
  • 20 g másla
  • 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 zarovnaná polévková lžíce sladké mleté papriky
  • sůl, cukr, ocet
  • vývar nebo voda 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, zprudka krátce je orestovat
- nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat rajský protlak, orestovat, zasypat moukou, minutu promíchávat
- přidat mletou papriku, konzervovaná rajčata, zalít vývarem
- vložit koření, přivést k varu
- do hrnce přidat opečené paprikové lusky, teplotu stáhnout na minimum, zakrýt
- za občasného promíchání na mírném plameni 40 až 50 minut povařit
- papriky opatrně vyndat, omáčku přecedit, dochutit solí, cukrem a octem
- do omáčky vrátit papriky, podávat
.