Thajské červené kuřecí karí
- 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
- 400 ml plnotučného kokosového mléka
- 250 g mladé cukety
- 150 g šalotky
- 150 g červené silnostěnné papriky
- 100 g červené kari pasty
- 40 g očištěného zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 limeta
- 1 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 1 až 3 čajové lžičky cukru (třtinový nebo bílý)
- olivový nebo slunečnicový olej
- sůl
- kuřecí vývar nebo voda k úpravě hustoty
- k servírování: pálivá paprička, chilli vločky, koriandr, bazalka, limetové listy, pražené ořechy...
Jak na to
- cukety nakrájet na půlcentimetrová kolečka, rozložit na plech, potřít olejem, jemně osolit
- cukety nakrájet na půlcentimetrová kolečka, rozložit na plech, potřít olejem, jemně osolit
- 20 až 30 minut péct v troubě při 190 °C do zlatova (nebo je do hněda opéct na pánvi)
- na pánvi zahřát česnek, přidat šalotku a zázvor, okolo 5 minut na mírném plameni promíchávat
- na pánvi zahřát česnek, přidat šalotku a zázvor, okolo 5 minut na mírném plameni promíchávat
- přidat pokrájené maso, posolit, lehce zvýšit teplotu, kousky masa nechat ze všech stran zatáhnout
- obsah pánve stáhnout do mísy, zatím odložit stranou
- obsah pánve stáhnout do mísy, zatím odložit stranou
- pánev vrátit na sporák, dát na ni kari pastu, okolo minuty míchat
- přilít kokosové mléko, důkladně rozmíchat
- přidat odložené kuřecí kousky se šalotkou, česnekem a zázvorem a na kostičky nakrájenou papriku a opečenou cuketu
- podle potřeby naředit vývarem nebo vodou, dochutit rybí omáčkou, šťávou z limety a cukrem
- podle potřeby naředit vývarem nebo vodou, dochutit rybí omáčkou, šťávou z limety a cukrem
- přivést k varu, stáhnout teplotu, okolo 8 minut povařit
- podávat s rýží, plackami, pečivem
.
.