Křenová omáčka
Základ
- 1200 ml kuřecího vývaru
- 200 ml 30 - 33% smetany
- 100 g nastrouhaného křenu
- 15 g másla
- 1 žloutek (nemusí být)
- sůl, cukr, šťáva z citronu
Cibulová jíška
- 120 g cibule
- 80 g másla
- 70 g hladké mouky
Jak na to
- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přilít vlažný vývar, 100 ml smetany a čtvrtinu nastrouhaného křenu, osolit
- povařit 20 minut
- povařit 20 minut
- vmíchat polovinu křenu, ještě 2 minuty povařit, scedit
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo a zbytek křenu, dochutit
.
.