Okurková omáčka
- 750 ml vývaru nebo vody
- 200 g kyselých nakládaných okurek
- 200 g 12% smetany
- 85 g másla (50 na jíšku + 20 na okurky + 15 do omáčky)
- 80 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička octa
- sůl, ocet, cukr - na dochucení
Maso a vývar
- 800 g hovězího krku nebo plece nebo kýty
- 100 g cibule (1 střední)
- 90 g mrkve (jedna větší)
- 90 g celeru
- 10 g soli (1 čajová vrchovatá lžička)
- 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření
Jak na to
- dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
- do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
- na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
- 25 minut povařit, scedit
- do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
- dochutit, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
.
- dát vařit mrkev a celer s cibulí, bobkovým listem, solí, celým pepřem a novým kořením
- do vroucí vody vložit maso, uvařit do měkka
- na másle a oleji usmažit cibulovou jíšku, přidat cukr a ocet, zalít vývarem nebo vodou
- 25 minut povařit, scedit
- do omáčky vmíchat smetanu a orestované nudličky kyselých okurek
- dochutit, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
.