středa 6. listopadu 2019

Plátky z pečeně se žampiony a sušenými rajčaty

Plátky z vepřové pečeně se žampiony a sušenými rajčaty


  • 1000 g vepřové pečeně
  • 400 g konzervovaných plátků žampionů
  • 190 g konzervovaných sušených sekaných rajčat
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 6  polévkových lžic hladké mouky
  • 2 větší stroužky česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli rozkrájet na kolečka, orestovat, přendat do pekáče
- pečeni rozkrájet na plátky, naklepat, naříznout, osolit a opepřit
- plátky obalit v mouce, orestovat, přendat na cibuli, okmínovat, přidat utřený česnek
- zalít 300 ml vývaru, péct zakryté 10 minut při 200 °C, pak 30 minut při 170 °C
- měkké plátky přendat do hrnce, pekáč vypláchnout 100 ml vody, přilít do hrnce
- přidat scezené plátky žampionů a sekaná sušená rajčata
- povařit 2 minuty
.

úterý 5. listopadu 2019

Úsporný kynutý koláč

Úsporný kynutý koláč


Rozpis pro plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 40 g Hery 
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1/2 kávové lžičky soli


Kvásek

  • 150 ml mléka
  • 30 g cukru krupice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g droždí


Tvarohová náplň - nemusí být

  • 500 g tvarohu
  • 2 - 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu


Ovoce nebo povidla

  • hroznové víno, švestky, višně, broskve, rebarbora...
  • mražené nebo kompotované ovoce


Drobenka

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g Hery 


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a lžíci mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, šťávou z citronu, kváskem a rozpuštěnou Herou
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozválet na plát, přenést na Herou vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň, povidla nebo ovoce, posypat drobenkou
- péct cca 30 minut při 180 °C
.

Lasagne se špenátem a kuřecím masem

Lasagne se špenátem a kuřecím masem


Základ

  • 250 g plátků lasagní
  • 80 g parmazánu 


Směs kuřecího masa a špenátu

  • 400 g kuřecích prsou
  • 300 g mražených špenátových listů
  • 200 g ricotty
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 - 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 30 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř


Bešamel

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • muškátový oříšek


Jak na to  

- na olivovém oleji a másle osmahnout cibuli
- přidat pokrájená kuřecí prsa, osolit, opepřit, orestovat
- přidat špenátové listy, podusit, vmíchat ricottu a utřený česnek
- podle potřeby mírně zředit vývarem nebo vodou
- na přípravu bešamelu na másle osmahnout mouku, jíšku zalít mlékem, osolit, ochutit muškátovým oříškem
- do mísy rozetřít vrstvu bešamelu, pak lasagne, bešamel, směs kuřecího a špenátu, opět lasagne, bešamel, směs...
- poslední vrstva bude bešamel, na něj směs kuřecího se špenátem a na závěr posypat parmazánem
- péct cca 20 minut při 180 °C a cca 20 minut při 200 °C dozlatova
.

pondělí 4. listopadu 2019

Obazda

Obazda - inspirace pro sýrovou pomazánku či dip


  • 180 g Camembertu nebo Hermelínu
  • 100 g Romadúru
  • 100 g smetanového sýra
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 80 g másla
  • 6 - 8 polévkových lžic piva
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • pažitka, nemusí být
  • sůl, pepř


Jak na to  

- utřít máslo se smetanovým sýrem, paprikou a solí
- přidat nakrájenou cibuli, Camembert, Romadúr a kmín
- vmíchat pivo
- nechat rozležet
.

úterý 29. října 2019

Tvarohové lívance

Lívance z tvarohového těsta


Rozpis na cca 25 lívanců o průměru 6 centimetrů.

  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky cukru krupice
  • rozpůlený citron na vytření mísy
  • slunečnicový olej na smažení
  • sůl
  • k servírování: marmeláda, tvaroh, povidla, zakysaná smetana... 


Jak na to  

- z bílků ušlehat pevný sníh
- utřít žloutky s cukrem, smíchat s tvarohem, moukou a mlékem
- jemně vmíchat sníh
- smažit dozlatova
.

čtvrtek 17. října 2019

Houbový pekáč

Houbový pekáč neboli houby pečené na smetaně


  • 2000 g čerstvých pevných hub
  • 400 g 30 - 33% smetany
  • 150 g anglické slaniny nebo dobrého špeku
  • 50 g másla
  • 20 - 30 g směsi koření (vlastní nebo kupovaná, například grilovací, kari...)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl


Jak na to  

- slaninu nebo špek nakrájet na kostičky, orestovat
- pekáč vytřít máslem, zbytek másla rozkrájet a nechat v pekáči
- do pekáče dát orestovanou slaninu i s tukem
- očištěné a opláchnuté podélně rozkrojené houby posypat kořením, naskládat na slaninu
- přidat utřený česnek a kmín
- polít smetanou
- nezakryté péct při 200 °C cca 50 minut 
.