Pozor, dlouhá doba přípravy!
Poctivě uvařené boloňské ragú zabere přibližně 4 hodiny času.
Základ
- 400 g těstovin Lasagne
- 250 g parmazánu
Ragù alla bolognese - Boloňské ragú
- 1000 g mletého masa (750 g hovězího a 250 g vepřového)
- 500 g pasírovaných rajčat
- 300 ml bílého vína (může být i červené)
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 g pancetty
- 140 g rajčatového protlaku
- 100 g cibule
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g mrkve
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, mletý pepř
Bešamel
- 1000 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- sůl
Jak na to
Boloňské ragú:
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a po chvilce pancettu
- přidat mleté maso, osolit, opepřit, orestovat
- přilít víno, nechat vyvařit, vmíchat protlak, orestovat, přidat rajčata, přilít vodu, zakrýt, nechat mírně probublávat
- po hodině přilít vodu, další hodinu zakryté dusit
- přilít vodu, ještě 30 minut dusit zakryté a 30 bez zakrytí
- přilít mléko, 10 minut povařit
Bešamel:
- na másle osmahnout mouku, jíšku zalít mlékem, osolit, ochutit muškátovým oříškem
Navrstvit:
Boloňské ragú:
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a po chvilce pancettu
- přidat mleté maso, osolit, opepřit, orestovat
- přilít víno, nechat vyvařit, vmíchat protlak, orestovat, přidat rajčata, přilít vodu, zakrýt, nechat mírně probublávat
- po hodině přilít vodu, další hodinu zakryté dusit
- přilít vodu, ještě 30 minut dusit zakryté a 30 bez zakrytí
- přilít mléko, 10 minut povařit
Bešamel:
- na másle osmahnout mouku, jíšku zalít mlékem, osolit, ochutit muškátovým oříškem
Navrstvit:
- do mísy rozetřít vrstvu ragú
- urovnat lasagne, potřít bešamelem, nanést ragú, posypat parmazánem a opět lasagne, bešamel, ragú, parmazán, několikrát opakovat
- poslední vrstva bude bešamel, na něm ragú a pak parmazán
- péct 50 - 60 minut při 160 °C
.
.