neděle 6. prosince 2015

Vánoční cukroví - nepečená kokosová roláda

Nepečená kokosová piškotová roláda

Připravujeme 2 až 3 dny před Štědrým dnem.


Těsto

  • 200 g piškotů
  • 120 g cukru moučky
  • 25 g kakaa
  • 2 vrchovaté čajové lžičky mleté zrnkové kávy na uvaření kávy
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


Náplň

  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 - 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)


Jak na to  

- nastrouhat piškoty, smíchat s kakaem, cukrem, uvařenou kávou a rumem, zpracovat těsto
- utřít máslo s cukrem, vmíchat strouhaný kokos a rum, ev. extrakt a šťávu z citronu
- na fólii rozprostřít piškotové těsto do obdélníku, urovnat válečkem, podélné strany zarovnat
- rovnoměrně rozetřít kokosovou náplň, pomocí fólie stočit do rolády
- zabalit do alobalu nebo fólie, uložit do chladna
.

sobota 5. prosince 2015

Vánoční cukroví - perníčky

Perníčky

Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.


Těsto

  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 20 g perníkového koření (1 sáček)
  • 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
  • 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 žloutky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 celé vejce - na potření


Bílková poleva na zdobení

  • 160 g cukru moučky
  • 1 bílek (cca 40 g)
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
  • 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)


Jak na to  

- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.

Vánoční cukroví - plněné ořechy

Plněné ořechy

Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, krémem plnit pár dnů před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 35 kusů.


Těsto

  • 80 g hladké mouky
  • 70 g jader vlašských ořechů
  • 70 g másla
  • 30 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 malý žloutek - pokud těsto nenecháme odležet alespoň 5 hodin


Náplň

  • 75 g jader vlašských ořechů
  • 60 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu


Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
- na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
- utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
- vždy 2 půlky spojit krémem
.

pátek 4. prosince 2015

Vánoční cukroví - slepované tyčky

Banánky z lineckého těsta s vařenými žloutky

Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 30 kusů.


Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 2 uvařené žloutky
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 1 kávová lžička nastrouhané kůry z citronu


Náplň a poleva

  • marmeláda
  • 75 g čokolády na vaření
  • 3 polévkové lžíce mléka

Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- pomocí strojku na maso a speciálního tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
- vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
.

čtvrtek 3. prosince 2015

Vanoční cukroví - marokánky

Marokánky

Péct ideálně 7 až 10 dní před Štědrým dnem.


Množství na 2 velké plechy.


Těsto

  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru moučky nebo medu
  • 30 g hladké mouky
  • 20 g másla


Náplň

  • 140 g směsi ořechů
  • 260 g kandovaného a sušeného ovoce a zázvoru
Na marokánky na fotkách bylo použito:
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandovaných brusinek
  • 50 g sušených švestek
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • 20 g rozinek
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g jader lískových ořechů
  • 40 g mandlí


Poleva

  • 75 g čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce mléka


Jak na to  

- v mléku rozmíchat mouku a cukr, přidat máslo, 5 minut povařit, míchat
- přidat pokrájené kandované ovoce a posekané ořechy, na pečicí papír tvořit hromádky
- péct 15 - 20 minut při 180 °C dozlatova, ještě teplé sundat, nechat vychladnout
- spodní stranu potřít čokoládovou polevou
.

úterý 1. prosince 2015

Vánoční cukroví - kokosky I.

Kokosky z celých vajec 
 
Péct ideálně 3 týdny před Štědrým dnem.


Množství na jeden plech.

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 150 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu


Jak na to  

- v míse smíchat strouhaný kokos s prosetým cukrem moučkou, přidat celá vejce, rum a šťávu z citronu
- dobře promíchat, navlhčenými konečky prstů vytvarovat, pokládat na pečicí papír
- péct 10 - 12 minut při 160 °C do zrůžovění
.