Dýňový sladký chleba neboli Pumpkin bread
Stando, opět díky za letošní dýni!
Rozpis je na hranatou formu velikosti 30 x 10 x 7 centimetrů.
- 450 g pečené dužiny dýně Hokkaidó
- 400 g polohrubé mouky (může být i hladká)
- 200 g cukru krupice nebo třtinového
- 200 ml slunečnicového oleje
- 60 g rozinek (3 polévkové lžíce)
- 50 g jader vlašských ořechů
- 50 ml studené vody
- 5 cl rumu
- 4 celá větší vejce
- 2 čajové lžičky jedlé sody (12 g)
- 2 vrchovaté čajové lžičky skořice (8 g)
- 1 čajová lžička vanilkové extraktu
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3g)
- 1 a 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého zázvoru
- 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy
Jak na to
- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, dát péct na 200 °C
- sloupnout slupku, rozmačkat na pyré, odvážit, smíchat s rozinkami máčenými v rumu, vanilkovým extraktem, olejem a vodou
- po jednom zapracovat vejce
- zvlášť smíchat suché ingredience: mouku, cukr, sůl, nasekané ořechy, sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a zázvor
- vše smíchat dohromady, péct ve vymazané a vysypané formě 70 - 80 minut při 180 °C
.