čtvrtek 4. července 2013

Medailonky z panenky v bylinkách

Medailonky z vepřové panenky v bylinkách


  • 1000 g vepřové panenky ideálně o průměru cca 5 cm
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- nasekané bylinky smíchat s olivovým olejem
- panenku očistit, nakrájet na špalky, opepřit, obalit ve směsi
- 20 minut nechat odležet
- osolit, zprudka opéct, přendat do pekáče, 8 - 10 minut péct při 180 °C
- na pánev nalít 50 ml horké vody, po upečení medailonků přilít šťávu z pekáče, minutu povařit
- před podáváním nechat chvíli rozležet
.

středa 3. července 2013

Paprikový salát

Paprikový salát


  • 4 větší papriky
  • 1 větší cibule
  • nakládané kapary
  • čerstvá šťáva z citronu
  • cukr třtinový
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky např. tymián, petržel, oregano, kopr...

Jak na to  

- papriky opéct nad plamenem, v troubě, pod grilem... nebo je použít bez opečení
- papriky a cibuli nakrájet na proužky, bylinky nasekat, kapary scedit
- vše promíchat se solí, cukrem, pepřem, šťávou z citronu a olivovým olejem
- nechat rozležet
.

pondělí 24. června 2013

Žampiony zapečené s mletým masem

Žampiony zapečené s mletým hovězím masem



Základ

  • 10 - 12 větších žampionů
  • 1 polévková lžíce másla nebo oleje na potření a na vymazání košíčků
  • papírové cukrářské košíčky


Směs na naplnění

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g sýra Goudy nebo  Ementálu nebo Eidamu...
  • 40 g cibule 
  • 20 g sádla (1 polévková lžíce sádla)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce 12% smetany
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička tymiánu, 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to
 

- žampiony očistit, stáhnout slupku, vykrojit nohy a podusit je na sádle
- smíchat suroviny na směs, přidat podušené nohy
- naplnit klobouky
- cukrářské košíčky potřít rozpuštěným máslem/olejem, posadit do nich žampiony
- péct cca 25 minut při 180 °C
.

úterý 11. června 2013

Hovězí kližka pečená na celeru a červeném víně

Hovězí kližka pečená na celeru a červeném víně

 
Základ

  • 1200 g hovězí kližky
  • 500 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru nebo kostka bujonu povařená v 500 ml vody
  • 400 g celeru
  • 250 g cibule (2 větší)
  • 70 g špeku nebo slaniny bez kůže
  • 50 g medu (2 polévkové lžíce)
  • 50 ml balzamikového octa
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 2 čajové lžičky rozmarýnu
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Šalotková příloha

  • 500 ml vývaru nebo kostka bujonu povařená v 500 ml vody
  • 350 g šalotek
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje


Jak na to
 

- maso stáhnout provázkem, na rozehřátém oleji zprudka zatáhnout ze všech stran
- odložit do pekáče, osolit, opepřit
- lehce vypražit špek, přendat k masu
- cibuli a celer osmahnout, odstavit, vmíchat rozmarýn a tymián, nasypat k masu
- na pánev nalít vývar, nechat chvíli stát pro uvolnění výpeku
- přilít víno smíchané s medem a balzamikovým octem, nalít k masu
- péct cca 3 hodiny, zpočátku při 180 °C, po hodině teplotu snížit na 150 °C
- maso obracet, polévat sosem
- po upečení maso zabalit do alobalu, sos propasírovat
- šalotky cca 25 minut restovat na másle a oleji, zalít vývarem, okolo 30 minut nezakryté povařit
.

pondělí 10. června 2013

Tvarohové ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta - meruňkové


Rozpis na 10 větších knedlíků plněných půlkou meruňky. 


Těsto

  • 500 g tvarohu v alobalu
  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • meruňky/ovoce


Pro servírování

  • rozpuštěné máslo
  • cukr moučka
  • tvaroh klasický v alobalu nebo ve vaničce nebo tvaroh na strouhání


Jak na to
 

- utřít máslo se žloutky, smíchat s tvarohem
- vmíchat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, zpracovat těsto
- ovoce obalit těstem, dát do vroucí osolené vody, promíchat, zakrýt
- vařit na mírném plameni 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků
.

Těstoviny s vepřovým masem a sýrovou omáčkou

Tagliatelle s vepřovým masem a sýrovou omáčkou


Maso

  • 500 g vepřové plece
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře


Sýrová omáčka

  • 200 g 12% smetany
  • 50 g sýru s modrou plísní, například Gorgonzola, Niva, Roquefort...


Těstoviny

    • 400 g těstovin, například Fettuccine, Tagliatelle, Rigatoni, Farfalle, Penne...


      Jak na to
       

      - osmahnout cibuli, orestovat maso, osolit a opepřit
      - podlít vodou, dusit doměkka
      - těstoviny uvařit v osolené vodě podle návodu
      - smetanu přivést k varu, vmíchat sýr
      .