Rozpis na 6 porcí připravených v miskách o objemu 170 mililitrů.
Misky musí být z materiálu, který odolá vyšším teplotám!
Dezert budeme připravovat v troubě a před podáváním flambovat.
- 750 ml 33% smetany
- 70 g cukru krupice
- 7 žloutků
- 1 - 2 vanilkové lusky
- cukr krupice nebo cukr třtinový na flambovanou karamelovou krustu nebo krokant na posypaní
Jak na to
- žloutky opatrně smíchat s cukrem, dát pozor, aby se netvořila pěna
- žloutky opatrně smíchat s cukrem, dát pozor, aby se netvořila pěna
- vanilkový lusk rozříznout, vyškrábnout zrníčka, dát do hrnce společně se smetanou
- zahřát k bodu varu, horké opatrně vmíchat ke žloutkům
- přecedit, nalít do vhodných misek, naskládat na pekáč
- do pekáče nalít horkou vodu, vložit do trouby rozehřáté na 150 °C
- po 25 až 30 minutách vyndat, po úplném vychladnutí nechat několik hodin v lednici
- před podáváním na povrch nasypat cukr, zkaramelizovat flambovací pistolí nebo posypat krokantem nebo ozdobit ovocem, šlehačkou, sirupem... ne
í.