čtvrtek 11. října 2012

Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny křehké jablečné řezy


 Rozpis pro plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 450 g polohrubé mouky 
  • 225 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 4 žloutky
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 1 kávová lžička nastrouhané citronové kůry 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • kousek másla a 1 polévková lžíce mouky na vymazání a vysypání plechu


Jablková náplň

  • 1000 g strouhaných jablek
  • 120 g cukru krupice
  • 20 g rozinek (1 polévková lžíce)
  • 10 g skořice (3 čajové lžičky)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • jádra vlašských ořechů
  • šťáva z citronu


Sníh

  • 4 bílky
  • 80 g cukru krupice


Jak na to

- z uvedených surovin rychle zpracovat těsto
- oddělit 1/3, zabalit do fólie a dát do mrazáku, zbytek těsta odložit do lednice
- 2/3 těsta rozválet na vymazaný a vysypaný plech
- potřít nastrouhanými jablky smíchanými s cukrem, skořicí a rozinkami, ev. posypat ořechy
- ušlehat tuhý sníh, natřít na jablka
- 1/3 těsta nahrubo nastrouhat a nasypat na sníh
- v rozehřáté troubě upéct dozlatova
.

středa 10. října 2012

Sušení hub

Sušení hub a tip na houbový olej


Jak na to  

- pevné a zdravé houby otřít vlhkým hadříkem
- nakrájet na půlcentimetrové plátky, rozložit na síto
- usušit, nasypat do uzavíratelné nádoby, přidat pár bobkových listů, uzavřít
.

úterý 9. října 2012

Zapečený pórek

Pórek zapečený se sýrem s modrou plísní, smetanou a s ořechy


  • 300 g pórku
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 50 g sýru s modrou plísní (Gorgonzola, Roquefort...)
  • 20 g dijonské hořčice (2 čajové lžičky)
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • 10 g másla
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pórek nakrájet na půlcentimetrová kolečka, nasypat do máslem vymazaného pekáčku
- vmíchat sůl, pepř a nastrouhané ořechy
- zalít smetanou rozmíchanou s dijonskou hořčicí
- posypat nakrájeným sýrem a ev. částí strouhaných ořechů
- péct 10 minut při 200 °C a 20 minut při 180 °C
.

Povidla

Švestková povidla - nemíchaná

Švestky připravíme den předem, přes noc je necháme naložené v cukru, rumu a octu!


  • 2500 g švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 200 ml octa
  • 100 ml rumu


Jak na to  

- švestky vypeckovat, zalít octem a rumem, zasypat cukrem, zakrýt, nechat přes noc máčet
- péct nezakryté 5 hodin při 150 °C, nemíchat
- v případě potřeby po 5 hodinách pečení na mírném plameni povařit do požadovaného zhoustnutí
- naplnit do sklenic, zavíčkovat
- na 10 - 15 minut postavit víčkem dolů
.

Obalované houby

Obalované bedly a tip na Houbovou slámu


  • čerstvé bedly
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení

  
Jak na to  

- očištěné klobouky bedel/hub obalit v trojobalu
- smažit z obou stran na sádle/oleji dozlatova
.

pondělí 8. října 2012

Pomazánka z Moravanky

Pomazánka z Moravanky


  • 330 g sterilované zeleninové směsi Moravanka
  • 300 g měkkého salámu vcelku, např. Gothaj, šunkový, kvalitní špekáčky...
  • 200 g pomazánkového másla
  • 120 g cibule (1 středně velká)
  • 3 vrchovaté čajové lžičky majonézy
  • 1 - 2 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Jak na to  

- zeleninu scedit, nechat okapat, feferonku rozříznout odstranit zrníčka
- salám pokrájet, společně se zeleninou nasekat/namlít/nastrouhat
- smíchat s jemně rozkrájenou cibulí, pomazánkovým máslem, hořčicí a majonézou, osolit, opepřit
.