Cibulačka - tradiční francouzská polévka
- 1000 ml hovězího nebo drůbežího vývaru nebo bujonu nebo vody
- 600 g cibule
- 200 ml bílého vína
- 100 g tvrdého sýra (Gruyére, Ementál, Beaufort, Comté, Abondance)
- 70 g másla
- 20 g hladké mouky (1 polévková lžíce)
- 5 cl koňaku
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- tymián, rozmarýn, bobkový list, oregano
- bílá bageta
- sůl, pepř
Jak na to
- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.
- plátky cibule a bylinky restovat na oleji s máslem 50 - 60 minut na mírném plameni
- zalít bílým vínem, nechat odpařit alkohol
- zasypat moukou, 2 minuty promíchávat
- přilít koňak, po půl minutě zalít vývarem, promíchávat
- 30 minut povařit
- dochutit solí, pepřem
- nalít do zapékacích misek, položit opečenou bagetu, posypat strouhaným sýrem, minutu zapéct pod grilem
.