Zelňačka neboli kapustnica
- 500 g kysaného zelí
- 250 g oloupaných brambor (2 větší)
- 200 g uzeného masa (koleno, plec, krkovice...)
- 100 ml 12% smetany
- 50 g sádla nebo 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 50 g oravské nebo anglické slaniny
- 50 g cibule, 40 g mrkve, 30 g celeru
- 30 g sušených hub
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce polohrubé mouky
- 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
- 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
- zakysaná smetana a dobrá klobása na ozdobu na talíři (nemusí být)
- sůl, kmín
Jak na to
- namočit houby
- uvařit uzené doměkka
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
- vmíchat koření, kysané zelí a scezené předem namočené sušené houby
- zalít vývarem z uzeného, okolo 20 minut povařit
- zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, cca 15 minut povařit
- vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory a utřený česnek
- minutu vařit, vypnout
- podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
.
- namočit houby
- uvařit uzené doměkka
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
- vmíchat koření, kysané zelí a scezené předem namočené sušené houby
- zalít vývarem z uzeného, okolo 20 minut povařit
- zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, cca 15 minut povařit
- vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory a utřený česnek
- minutu vařit, vypnout
- podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
.